Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kolluk kuvvetlerine sorumluluk alanlarında tespit edilen herhangi bir insansız hava aracını (İHA) imha edebilme hakkı veren yasayı imzaladı.
İlgili belge remi yasal bilgi portalında yayınlanırken, imzalanan yasanın, İçişleri Bakanlığı (MVD), Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rus Ulusal Muhafızları (Rosgvardia), FSO, Dış İstihbarat Servisi ve Federal Cezaevi Servisi gibi kolluk kuvvetleriyle birlikte kamu departmanlarına bağlı güvenlik kuruluşlarının havada, suda ve yerde tespit edilen herhangi bir insansız hava aracını durdurma, imha etme veya kontrol altına alma hakkı verdiği vurgulandı.
Ayrıca Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın kurtarma birimlerinin de insansız araçlarına karşı savunma ve karşı koyma yetkisine sahip olduğu aktarılırken, bu tür yetkiler, teröre karşı koruma gereklilikleri belirlenmiş tesisleri koruyan özel güvenlik kuruluşlarının çalışanlarına da verilecek.
Rus lider, bu yasayla birlikte zorunlu askerlik sınırının 30 yaşa çıkarılmasına ilişkin yasayı da onaylarken, celp kağıdı gelenlerin yurtdışına çıkışını kısıtlayan kararnameyi de imzaladı.
Rus Ulusal Muhafızları’na ağır askeri teçhizat bulundurma hakkı veren yasaya da imza atan Rus lider, devlet sırrı olarak nitelendirilen bilgilere erişimi olan kamu görevlilerinin yurtdışına çıkış izni için Federal Güvenlik Servisi’ni bilgilendirmesi mecburiyetini içeren yasayı da onaylayarak yürürlüğe soktu.
Zorunlu askerlik yasası
Daha önce parlamentonun alt kanadı Devlet Duması tarafından onaylana yeni yasa, Rusya’da askere alınma yaşı için 18 ila 30 yaş sınırı belirlerken, yeni uygulama 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek.
Devlet Duması’nda daha önce görüşülen taslak, askerlik yaşında 21 ila 30 yaş sınırı öngörürken, bunun yanı sıra askerlik yaşının alt sınırı için 2026 yılına kadar bir geçiş dönemi teklifini içeriyordu.
Meclisin ikinci oturumunda geçiş döneminin yanı sıra alt sınırın yükseltilmesine ilişkin teklifler reddedilirken, Federasyon Konseyi’nin itirazlarına rağmen asgari askerlik yaş sınırının 21 yaş yerine 18 yaş olması kabul edilmişti.
Yaptırım uygulanan yabancıların varlıkları dondurulacak
Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı tarafından bugün imzalanan kararnameyle birlikte yabancı tüzel kişi ve bireylere karşı özel ekonomik önlemler kapsamında yeni bir yasa yürürlüğe girerken, bu yasaya göre Rusya’nın kısıtlayıcı tedbirler uyguladığı yabancı şirket ve bireylerin mal varlıklarının dondurulması mümkün olabilecek.
Yabancı bankalarında yeni yasa kapsamına alındığı vurgulanan açıklamada, fonların bloke edilmesinin hem yabancı devletler ve kuruluşlar hem de vatandaşlar ve vatansız kişiler için geçerli olabileceğine dikkat çekilirken, şirket yönetiminde hisselerin yüzde 50’sinden fazlasına sahip olan tüzel kişilerin kontrolündeki varlıkların da bloke edilebileceği aktarıldı.