Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, Dünya Bankası’nın güncellediği raporunda, Rusya’nın satın alma gücü paritesine göre hesaplanan GSYH açısından dünyanın en büyük ekonomileri arasında beşinci sırada yer aldığını belirtirken, “Bu, çeşitlendirilmiş ekonomi sayesinde mümkün oldu” diye konuştu.
Dünya Bankası’nın paylaştığı raporu değerlendiren Reshetnikov, bu verilerin Rusya gibi güçlü bir ekonominin yaptırım baskısından kurtulabileceğini kanıtladığını vurgularken, “Ancak gerçek piyasa ilkeleri üzerine inşa edilmiş, gerçekten güçlü ve çeşitlendirilmiş bir ekonomi bu kadar yoğun bir yaptırım baskısında kurtulabilirdi. Etkin girişimci ve yatırımcıların olduğu, üretimin gelişmesini gerçekten önemseyen işletme yöneticilerinin faaliyet gösterdiği bir ekonomi, tüm yaptırım baskılarının üstesinden gelebilir” diye konuştu.
Rusya’yı devre dışı bırakmaya yönelik her türlü girişimin başarısızlığa mahkum olduğuna değinen bakan, ülkenin izole edilemeyecek kadar büyük olduğunu kaydetti.
Reshetnikov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çok farklı ve karmaşık sosyal destek önlemleri arasında bir denge bulunması yönündeki çabalarının da bunda önemli bir rol oynadığını vurgularken, “Çünkü her türlü sosyal önlemin aynı zamanda ekonomik bir boyutu da vardır. Bu hem talep desteği hem de arz yönlü ekonominin geliştirilmesidir. Şu anda kriz karşıtı önlemlerin odak noktası olan Merkez Bankası ve hükümetin koordinasyonu da dahil olmak üzere, bu çok görünmez bir çalışmadır, ancak sürekli devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Ülkelerinin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) tahminini güncelleyen Dünya Bankası’na göre Rusya, satın alma gücü paritesine göre hesaplanan GSYH açısından dünyanın en büyük ekonomileri arasında beşinci sırada yer aldı.
Dolar bazında satın alma gücü paritesine (SAGP) göre kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) açısından Rusya’nın GSYH’si 2022 yılında 5, 510 milyar dolara ulaşırken, Dünya Bankası tahminlerine göre 2030’da 5,943 milyar dolara ulaşacağı, büyümenin yüzde 7,9 olacağı öngörülüyor.
Dünya Bankası sıralamasında Rusya, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve İngiltere’yi geride bırakırken, Almanya’nın ilk 10’un dışında kalması da dikkat çekti.
Lider, 31,559 milyarlık GSYH’siyle Çin Halk Cumhuriyeti olurken, ikinci sırada 23,149 milyar dolarlık GSYH oranıyla ABD, üçüncü sırada ise 15, 875 milyar dolarlık GSYH’siyle Hindistan yer aldı.
Japonya 5,675 milyar dolarla dördüncü sırada bulunurken, Dünya Bankası’nın tahminlerine göre 2030 yılına kadar ilk üçteki sıralamanın değişmesi beklenmiyor.