Rusya’nın dev taşımacılık ve lojistik şirketi FESCO’nun ortağı Andrey Severilov, Danimarkalı nakliye ve lojistik şirketi Maersk gibi büyük uluslararası markaların ülkeden ayrılmasının ardından ülkedeki lojistik pazarının birinci sınıf bir pazar haline geldiğini söyledi.
Gazetecilere konuşan FESCO yönetim kurulu başkanı Severilov, Şubat 2022’de Ukrayna’daki olayların başlamasıyla Maersk dahil olmak üzere uluslararası konteyner şirketlerinin Rusya’dan ayrıldığını hatırlatırken, “Bu karar sonrası Rusya lojistik pazarı özellikle yerel nakliye şirketleri için büyük fırsatlar içeren birinci sınıf pazar halini aldı” diye konuştu.
Severilov, pandemiden sonra küresel konteyner pazarında durgunluk ve hatta düşüş yaşandığını kaydederken, “Küresel ölçekte 2019 fiyatlarına geri döndük. Artık kapasite fazlası, konteyner fazlalığı var. Ancak Rusya konteyner pazarından bahsediyorsak, durum tam tersi. Yabancıların ayrılmasıyla birlikte pazar, Rus lojistik şirketleri için yaptırımlar sonrası büyük bir fırsata dönüştü. Daha fazla kar elde etmeye başladı” ifadelerini kullandı.
2022’de FESCO’nun işlettiği Vladivostok Uluslararası Ticaret Limanının da hizmet verdiği Uzak Doğu’ya keskin bir kargo akışı olduğunu hatırlatan Severilov, geçen yıl Doğu’ya giden demiryolu yük trafiği hacminin 80 milyon tonla tarihte ilk kez Batı’ya giden trafiği aştığını, daha önce Batı ülkeleriyle çalışan 700’den fazla işletmenin Doğu ülkeleriyle çalışmaya başladığını vurguladı.
FESCO yönetim kurulu başkanı, yaptırımlarla birlikte 2022’de şirketin gelirinde yüzde 43 artış meydana geldiğine dikkat çekerken, net karının da yüzde 4 artışla 39,4 milyar rubleye ulaştığının altını çizdi.
Rus Demiryolları’nın (RJD) tüm bu süreçleri yeniden inşa etmek zorunda kaldığı gözlemlenirken, FESCO’ya göre Rusya, dost ülkelerle yük taşıma hacmini yüzde 23 artırırken, dost olmayan ülkelerle yük taşımacılığı hacmini ise yüzde 40 oranında azalttı.
Rusya’nın 2023’ün ilk çeyreğinde Türkiye ve Çin gibi dost ülkelerle demiryolu yük taşımacılığı hacimleri rekor artış göstermişti.
Buna göre raporlama döneminde Türkiye ile Rusya arasındaki demiryolu taşımacılığı yüzde 42 artarak 45 milyon tona yaklaştığı, Çin ile arasındaki taşımacılıkta da yüzde 26 artışla 123 milyon tona ulaşıldığı belirlendi.
Türkiye’deki Nükleer Enerji Santrali Akkuyu NGS’nin lojistik operatörü olarak faaliyet gösteren FESCO, mart ayında bölgedeki nakliye ve lojistik hizmetlerini geliştirmek için Türkiye’de bir yan kuruluş açtığını duyurmuştu.
Hem Türk hem de Rus şirketlerinden gelen yoğun talep üzerine şirketin bölgede genişlemesine karar verildiğini dile getiren Severilov, yeni şirketin grubun mevcut işleriyle birlikte Türkiye’de farklı lojistik hizmetlerine de odaklanacağını sözlerine ekledi.
Grubun sahip olduğu konteyner hacminin toplamda 132 bin TEU olduğu tahmin edilirken, Akkuyu NGS ile FESCO arasında imzalanan anlaşmaya göre, şirket üç yıl boyunca Akkuyu NGS inşaat projesi çerçevesinde deniz yoluyla teslim edilen tüm malların elleçlenmesini sağlayarak tek bir lojistik operatörü olarak hareket ediyor.