Kurumsal ve bireysel kredilerde büyüme sürüyor

0
209

Rusya Merkez Bankası, temmuz ayında kurumsal kredi büyüme oranlarının yüksek seviyede kaldığını bildirdiği aylık raporunda, bireysel kredi piyasasında da aynı trendin sürdüğünü ifade etti.

 Düzenleyici tarafından paylaşılan bilgi ve analitik raporda, ön verilere göre, temmuz ayında kurumsal kredi portföyündeki büyüme hızının özellikle uzun vadeli segmentte güçlü kaldığı, orta vadede ise kredi faiz oranlarının daha yüksek yörüngesinin sınırlayıcı olmasının beklendiği açıklanırken, ayrıca operasyonel verilere göre temmuzda bireysel kredi piyasasında hareketlilik yüksek seyrini korudu.

Yazarlar, aynı zamanda kısa vadede Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırmaya geçişi sonrası artan düzenleyici önlemlerle birlikte perakende kredi piyasasında soğuma beklerken, Haziran 2023 verilerine göre Rus bankalarının kurumsal kredi portföyü yüzde 1,3 artarak 65,3 trilyon rubleye ulaştı.

Bu oranın sektör için rekor olan 2021’deki ortalama aylık artışın üzerinde olduğunu kaydeden Merkez Bankası, tüketici kredilerinde de haziran ayında yüzde 1,6 oranında büyüme gözlemlendiğini, kredi hacimlerinin 12,8 trilyon rubleye ulaştığını vurguladı.

Büyüme endişe verici

Merkez Bankası Bankacılık Düzenleme ve Analitik Departmanı Direktörü Alexander Danilov, düzenleyicinin bireysel kredilerdeki yüksek büyüme oranlarından endişe duyduğunu açıkladı.

Danilov ayrıca, düzenleyicinin 2023’teki tüketici kredisi büyüme tahminini yüzde 9-13 bandından yüzde 13-17 bandına yükselterek revize ettiğini kaydederken, Merkez Bankası’nın tüketici kredisi piyasasını sürekli takipte olduğunun altını çizdi.

Daha önce Rusya Merkez Bankası, 2023’te bireysel ve kurumsal kredi hacimlerinde büyüme tahminini yükseltmişti.

Böylece 2023 için bankalar tarafından şirketlere verilen kredi hacimlerindeki büyüme tahmini daha önceki yüzde 9-13 bandından yüzde 12-16 bandına, bireysel kredi portföyündeki büyüme tahminini ise yüzde 11-15 bandından yüzde 15-19 bandına çıkarıldı.

Konut kredisi hacimlerindeki büyüme tahmini ise yüzde 13-17 bandından yüzde 17-21 bandına yükseltildi.