Dün, 11 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya: Ukrayna, başkent Moskova’ya bir İHA ile saldırı girişiminde bulundu
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın, başkent Moskova’ya bir insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişiminde bulunduğunu duyurdu.
Rus elektronik harp araçlarıyla İHA’nın Moskova’nın batısındaki bir ormanlık alana düşürüldüğü kaydedilen açıklamada, “Engellenen terör saldırısı sonucunda can kaybı ve hasar meydana gelmedi.” ifadesine yer verildi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bir İHA’nın şehrin üzerinde uçmaya çalıştığını belirterek “Hava savunma sistemlerinin çalışması sonucunda İHA imha edildi. Karamışevskaya Naberjnaya bölgesine İHA parçaları düştü, kimse yaralanmadı. Ciddi bir hasar yok. Acil servisler olay yerinde çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Moskova’daki Vnukovo Havalimanı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, havalimanı bir süreliğine uçuşlara kapatıldı, daha sonra saat 11.50 civarı yeniden uçuşlara açıldı.
Rusya 47 yıl sonra ilk defa Ay’a uzay aracı gönderdi
Rusya, su kaynağı aramak için 1976’dan bu yana ilk defa Ay’a uzay aracı gönderdi.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), başkent Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Luna-25 uzay aracını taşıyan Soyuz 2.1v roketini fırlattı.
Luna-25, başarılı geçen fırlatmanın ardından uçuş yörüngesine girerken, uzay aracının 21 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna iniş yapması planlanıyor.
Ay’da yaklaşık 1 yıl süreyle araştırmalar yapacak Luna-25’in, su kaynağı aramanın yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların ay yüzeyindeki etkilerini inceleme görevleri bulunuyor.
Roscosmos Başkanı Yuriy Borisov, Luna-25’in barışçıl amaçlarla Ay’a gönderildiğini, 2027, 2028 ve 2030’da da Ay’a uzay araçları göndermeyi planladıklarını söyledi.
Yeni Zelanda, Çin, Rusya ve İran’ın ülkeye dış müdahalede bulunduğunu iddia etti
Yeni Zelanda istihbaratı; Çin, Rusya ve İran’ın ülkeye dış müdahalede bulunduğunu öne sürdü.
Yeni Zelanda istihbaratının ilk defa halka açık paylaştığı tehdit analizi raporunda, bu bilgilerin halkla paylaşılmasının “çok değerli olduğu” ifade edildi.
Raporda Çin, Rusya ve İran’ın ülkeye dış müdahalede bulunduğu kaydedildi.
En çok göze çarpan tehdidin, Yeni Zelanda’daki çeşitli Çinli toplulukları hedef alan ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) istihbaratı ile bağlantısı olan kişiler olduğu vurgulanan raporda, Çin’in Pasifik’teki siyasi, ekonomik ve askeri katılımını ilerletme çabalarının stratejik rekabete yol açtığı belirtildi.
İran’ın ise İranlı toplulukları gözetlemek ve rapor etmek suretiyle dış müdahalede bulunduğu aktarıldı.
Raporda “Rusya’nın uluslararası dezenformasyon kampanyalarının, özellikle Yeni Zelanda’yı hedef almasa da halkın görüşleri üzerinde etkili olduğu” vurgulandı.
Ruslar için Türkiye’de tatil maliyetinde tarihi rekor
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) ile birlikte tur operatörlerinden paylaşılan verilere atıfta bulunan resmi haber ajansı RIA Novosti, Temmuz 2023 itibariyle Rusya’dan Türkiye’ye yapılan tur maliyetinin 83 bin 400 ruble ortalamayla 2001’in başından bu yana en yüksek seviyelere ulaştığını bildirdi.
Tur fiyatlarıyla ilgili geçmiş verilerin analizinde, Türkiye’ye tur fiyatlarının ortalama 11 bin ruble olduğu 2001 yılından bu yana Türkiye tatillerinin kademeli olarak sürekli arttığı kaydedilirken, 2023 yılının ocak ayında ortalama 52 bin 100 rubleye ulaştığı, mayıs ayında ise keskin artışla 69 bin rubleden 76 bin 200 rubleye yükseldiği gözlemlendi.
Bu yılın haziran ayında ise Türkiye turu maliyeti ortalama 81 bin 100 rubleye çıkarken, temmuz ayında da fiyatı 2 bin 400 ruble artarak 83 bin 400 rubleye yükseldi.
Merkez Bankası: Rusya’ya yönelik yaptırımlar 2026’ya kadar sürecek
Rusya Merkez Bankası, 2026 yılına kadar jeopolitik şartların değişmeyeceği ve Rusya’ya yönelik yaptırımların devam edeceği öngörüsünde bulundu.
Rusya Merkez Bankası tarafından “2024-2026 Devlet Para Politikası” başlığıyla yayınlanan raporda, ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelere yer verildi.
Raporda yer alan ve 2024-2026 yıllarını kapsayan baz senaryoya göre ülke ekonomisi yıllık yüzde 1,5 ila 2,5 arası dengeli bir büyüme kaydedecek.
Küreselleşmede yaşanan gerileme nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş yaşanacağının hatırlatıldığı raporda, Rus Ural petrolünün varil fiyatının 2025’te 45 dolar olacağı ifadesi de yer aldı.
Jeopolitik şartların önemli oranda değişmeyeceği öngörüsüne yer verilen raporda, “Rus ekonomisine yönelik uygulanan yaptırımlar, tahminlerin tüm vadesi boyunca yürürlükte kalacaktır. Rus ihracat ürünleri, küresel pazarda indirimli olarak satılmaya devam edecek.” denildi.
Küresel ekonomiye yönelik iki olası senaryoya da yer verilen raporda, ilk senaryoda, küresel ekonomideki ayrışma sürecinin daha da hızlanabileceği ve Rusya üzerindeki yaptırım baskısının daha da artabileceği tahmininde bulunuldu.
Raporda yer alan ikinci senaryoya göre ise küresel finans sektöründeki şartlar kötüleşecek ve bu da 2007-2008 yıllarında yaşanan ekonomik krize kıyaslanabilecek küresel bir mali krize yol açacak.
Rus Kuzey Filosu, Kuzey Kutbu bölgesinde tatbikat başlattı
Rus Donanması Kuzey Filosu, Kuzey Denizi sularında Rusya’nın egemenliğini korumaya yönelik eylemleri test etmek için Kuzey Kutbu bölgesinde tatbikat başlattığını duyurdu.
Donanmanın basın servisinden yapılan açıklamada, Amiral Aleksandr Moiseyev komutasında tatbikatların yapıldığı belirtilerek “Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kutbu sularında egemenliğini korumak için görevlerini yerine getirirken filonun birlik ve kuvvetlerinin yönetimi konusundaki seçenekler test edilecek.” ifadeleri kullanıldı.
Tatbikatların bir parçası olarak, Kuzey Filosu’nun Kuzey Kutbu keşif gemisi grubunun konuşlandırılması ve Kuzey Kutbu deniz rotası iletişimini korumak için kıyı birliklerinin bir kısmının yeniden konuşlandırılması, önemli nesnelerin korunması ve savunulması konuları üzerinde çalışılacağı aktarılan açıklamada, birliklerin operasyon alanlarını izole etmek, sabotaj ve keşif gruplarını bloke etmek ve imha etmek için özel operasyonlar yürüteceği kaydedildi.
Rus Tarım Bakanı’ndan tahıl fiyatı uyarısı
Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev, tahıl fiyatlarının istikrarsız olduğunu belirtirken, yakın gelecekte fiyat artışlarının yaşanabileceğini söyledi.
Gazetecilere konuşan Patrushev, Rusya’daki tahıl fiyatlarının halihazırda biraz istikrarsız olduğunu vurgularken, “Şu anda Karadeniz’deki durum göz önüne alındığında ve sivil gemilere saldırıların yaşandığı bu dönemde tahıl fiyatlarının artması muhtemel” dedi.
Bakan, yakın gelecekte gıda enflasyonunun artabileceğine dikkat çekerek, bu artışın daha çok Avrupa kıtasında hissedileceğini, Rusya’daki gıda enflasyonunun ise hala önemsiz seviyelerde arttığını ifade etti.
Kazakistan, Rusya’dan yasa dışı tahıl girişini engellemek için ithalat yasağını uzattı
Kazakistan, Rusya’dan kaçak yollarla ülkeye sokulan tahıl girişini önlemek için kara yoluyla tahıl ithalatı yasağını 6 aylığına daha uzatma kararı aldı.
Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Serik Jumangarin başkanlığında düzenlenen kurumlar arası toplantıda katılımcılar, 10 Nisan’da alınan kara yoluyla tahıl ithalatı yasağının bazı istisnalar dışında 6 ay daha uzatılması konusunda anlaştı.
Rusya’dan kaçak yollarla ülkeye sokulan tahıl girişini önlemek için alınan karar kapsamında bu sefer sadece kara yoluyla değil demir yoluyla da yapılan tahıl ithalatına yasak getirilecek.
Kazak basınındaki haberlerde, kaçak yollarla ülkeye girişi yapılan Rus tahılının Özbekistan, Afganistan ve Tacikistan başta olmak üzere üçüncü ülkelere ucuza satıldığı bildirilmişti. Bu durumun Rusya gibi tahıl ihracatçısı olan Kazakistan’daki yerli üretimi ve iç pazarı olumsuz etkileyerek ekonomiye zarar verdiği kaydedilmişti.
Rusya: Nijer’e askeri müdahale bölgede durumu istikrarsızlaştırabilir
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Nijer’deki krizin çözümüne yönelik olası bir askeri müdahalenin, Sahel-Sahra bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, Nijer’deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), diplomatik adımlarla Nijer’deki anayasal düzeni sağlamak için adımlar attığı bilgisine yer verilen açıklamada, Rusya’nın, ECOWAS’ın krizin çözümüne yönelik arabuluculuk girişimlerini desteklediği vurgulandı.
Açıklamada, Nijer’e “silahlı işgal” gerçekleştirebilecek bir ECOWAS gücünün hazırlandığına yönelik raporlar da bulunduğuna işaret edilerek, “Nijer ordusu herhangi bir dış müdahaleyi püskürtmeye hazır olduğunu ilan etti. Ayrıca, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı bir geçiş hükümeti kurulduğunu duyurdular.” ifadelerine yer verildi.