Yakın zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan ve tarım ürünleri ihracatı ödemelerinin ruble cinsinden yapılmasına ilişkin özel prosedür getirilmesini öngören kararnamenin ülkenin dış ticaretini yaptırımlardan koruyacağı ve ulusal para birimine olan talebi güçlendireceği tahmin ediliyor.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti tarafından paylaşılan haberde, kararnameye göre 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren tarım ürünleri ihracatında özel ruble ve döviz hesaplarının kullanılmasının öngörüldüğü, yabancı alıcıların yaptırımlara karşı korumalı bu hesaplara para aktaracağı, daha sonra da bu paraları ruble karşılığında Rus bankalarına satacağı ifade ediliyor.
Bu sayede tahıl ürününün ödemesinin gerçekleştirileceğine dikkat çekilen haberde, aynı yöntemin zaten doğalgaz ödemelerinde kullanıldığı hatırlatıldı.
Hükümet, yeni ödeme prosedürü kapsamındaki tarım ürünleri listesini 30 gün içinde onaylayacak.
Uzmanlara göre bu durum rubleye olan talebi arttıracak ve Rusya’nın dost ülkelerle olan ticaretini genişletecek.
Benzer mekanizma gaz ticareti için de uygulandığını dile getiren Finmir Marketplace dış pazarlar uzmanı Georgiy Svirin konu hakkında yaptığı açıklamada “Bu sayede Rus ihracatçılar bürokratik gecikmeler olmadan yabancı alıcılara doğrudan erişebilecek ve yaptırım riskinden kurtulacak” dedi.
Rusya son zamanlarda Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkeleriyle tarım ürünleri ticaretini aktif bir şekilde artırmaya çalışırken, yılın ilk yarısında Afrika’ya yapılan tahıl sevkiyatı değer bazında yüzde 91 oranında yükseldi.
Bununla birlikte Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleri ve Çin ile ticarette ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerin payı gün geçtikçe artış gösteriyor.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de ülkesinin Rusya ile ticarette ulusal para birimi kullanımını artırmayı planladığın söylemiş, ülkesinin uzun zamandır daha fazla egemenlik ruhuyla ulusal para birimlerinde ticarete izin verecek uygun mekanizmalar geliştirmek için çalıştığını vurgulamıştı.