Merkez Bankası’nın politika faizlerini bir anda yüzde 8,5’ten yüzde 12’ye çıkarmasına rağmen rubledeki değer kaybının önüne geçilemeyen Rusya’da, uzmanlara göre ek önlemlerin zorunlu olduğu vurgulanırken, Vedomosti gazetesinin haberine göre ise hükümetin sermaye akışına kısıtlama getirmeyi henüz düşünmediği anlaşıldı.
Haberde yer alan açıklamada, bakanlar kurulunun ihracatçılarla döviz gelirlerinin satışını arttırma konusunda gayrı resmi olarak anlaşmayı başardığı kaydedilirken, bu nedenle şimdilik onların eylemlerini izlemekle yetinmeye karar verildi” denildi.
Açıklamalara göre, hükümetin iş dünyasıyla gerçekleştirdiği toplantıda döviz kontrolünün sıkılaştırılmasının son derece geçici bir önlem olacağı konusunda anlaşmaya varılırken, resmi bir kısıtlamayla ihracatçılar arasında yaşanabilecek gerilimin işbirliği ve dayanışma yoluyla önüne geçildiği aktarıldı.
Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yevgeniy Kogan, para politikasının tahminlerin üzerinde sıkılaştırılmasının, ülkeye zayıf döviz girişi ve yüksek döviz çıkışı gibi nesnel faktörleri ortadan kaldıramayacağını vurgularken, “Rublenin güçlenmesini bekleyenler, yeni para birimi kısıtlamaları hakkında bazı kısıtlamaların getirilmesini bekliyordu. Ancak düzenleyici olası döviz kısıtlamalarıyla ilgili onlara herhangi bir ipucu bile vermedi” diye konuştu.
Faiz kararının rubleyi güçlendirmediğini kabul eden Kogan, döviz kontrollerinin sıkılaştırılması rubleyi daha etkili bir şekilde güçlendireceğine inanırken, ancak bu kısıtlamaların Rus ekonomisinin bağlı olduğu ithalatta tedarik zincirleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceği konusunda uyardı.
Kogan, Batılı ülkelerin Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerinin yarısını dondurması sebebiyle Rusya Maliye Bakanlığı’nın Şubat 2022’de Rus ihracatçılarına dış ticaretteki döviz kazançlarının yüzde 80’ini satma zorunluluğu getirdiğini belirtirken, Merkez Bankası’nın iç piyasada döviz arzına destek olan bu kısıtlamaları daha sonra aldığı kararla geşettiğini hatırlattı.
“Belki de bu nedenle Merkez Bankası, önce faiz oranını artırmanın kendi başına yardımcı olup olmayacağını kontrol etmeye karar verdi” diyen uzman, hükümetin para politikasını sıkılaştırabileceği ve döviz gelirleri üzerinde yeni tedbirler alabileceği sinyalini verdiğini sözlerine ekledi.