Dün, 20 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya: Ukrayna, başkent Moskova ve Moskova bölgesine İHA ile saldırı girişiminde bulundu
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın başkent Moskova ve Moskova bölgesindeki tesislere uçak tipi insansız hava aracıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunduğunu bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Moskova saatiyle 04.00 sularında Kiev rejiminin Moskova ve Moskova bölgesindeki tesislere uçak tipi İHA’larla terör saldırısı girişimi engellendi.” ifadesi kullanıldı.
Görevli hava savunma güçlerince Moskova bölgesinin Stupino ilçesi hava sahasında Moskova şehri yönünde uçan bir İHA’nın tespit edildiğine işaret edilen açıklamada, İHA’nın radyo elektronik harp araçlarıyla engellendiği aktarıldı.
Açıklamada, kontrolünü kaybeden İHA’nın boş bir alana düştüğü, herhangi bir can kaybı ve hasar meydana gelmediği kaydedildi.
Lavrov, nükleer silahlara sahip bulunmanın dış tehditlere karşı tek yanıt olduğunu belirtti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, caydırıcılık bağlamında nükleer silahlara sahip bulunmanın şu anda ülkesinin güvenliğine yönelik bazı önemli dış tehditlere karşı verilebilecek tek yanıt olduğunu bildirdi.
Lavrov, Mejdunarodnaya Jizn (Uluslararası Yaşam) dergisine verdiği röportajda, Rusya’nın nükleer silah politikası, Afrika ülkeleriyle işbirliği ve güncel konuları değerlendirdi.
Son zamanlarda nükleer silahların Rusya’nın dış politikasındaki rolüyle ilgili çok şey söylendiğini belirten Lavrov, ülkesinin nükleer silahı olası kullanım koşullarının doktrin belgelerinde belirlendiğine işaret etti.
Lavrov, “ülkesinin nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasının sadece savunma amaçlı olduğunu, devletin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün savunulmasını garanti altına almak, Rusya ve müttefiklerine yönelik saldırganlığı önlemek için nükleer güç potansiyelini asgari düzeyde tutmayı amaçladığını” kaydetti.
Rus uzay aracı Luna-25 Ay’ın yüzeyine çarptı
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Rus uzay aracı Luna-25’in Ay’ın yüzeyine çarptığını ve parçalandığını bildirdi.
Roscosmos’tan yapılan yazılı açıklamada, dün Luna-25’le iletişimin kesildiği belirtildi.
Yapılan analizlerde, bazı parametrelerin hesaplanmasında sapmalar yaşandığının tespit edildiği aktarılan açıklamada, “Bu nedenle uzay aracı hesaplanmamış bir yörüngeye geçerek Ay’ın yüzeyine çarptı ve parçalandı.” denildi.
Açıklamada, kurulacak özel bir komisyonun kazanın nedenlerini araştıracağı bildirildi.
Luna-25, 11 Ağustos’ta Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy Uzay Üssü’nden Soyuz 2.1b roketiyle fırlatılmıştı.
Rusya’nın 1976’dan bu yana Ay’a gönderdiği ilk uzay aracı Luna-25’in Ay’ın yüzeyine yumuşak iniş yaparak bilimsel araştırmalar yapması planlanıyordu.
WSJ: Batı ülkeleri barış anlaşmaları hazırlıyor
ABD’li gazete The Wall Street Journal (WSJ), Batı’nın Ukrayna’daki çatışmaları sonlandırmak için çeşitli seçenekler üzerinde çalıştığını bildirirken, ancak çözüm seçeneklerinin ne Moskova’ya ne de Kiev’e uymayacağını yazdı.
Haberde, bazı Batılı yetkililerin savaşı sona erdirmek için büyük anlaşmalar geliştirdiği iddia edilirken, Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmekten” oluşan ana hedefin uzak bir ihtimal olarak nitelendirildiği kaydedildi.
Gazete, barış müzakereleri ile ilgili çalışmaların özellikle Ukrayna’nın karşı saldırısının başarısızlığa uğramasıyla hızlandığını vurgularken, ABD ve Almanya gibi kilit müttefiklerin savaşın uzamasıyla oluşacak gereksiz maliyet ve risklerden korkmaya başladığını iddia etti.
Zaharova: “Batı’nın unuttuğu gazeteci Dugina’nın ölümünün üzerinden bir yıl geçti”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, tanınmış siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı gazeteci Darya Dugina’nın Ukrayna özel servisi tarafından öldürülmesinin birinci yıldönümü vesilesiyle paylaştığı yazılı açıklamasında, gazeteci Darya Dugina’nın öldürülmesine ve medya mensuplarına yönelik diğer “zulümlere” uluslararası kuruluşlardan hiçbir tepki verilmediğine dikkat çekti.
Gazeteci Dugina’nın trajik ölümünden bir yıl sonra, ilgili uluslararası kuruluş ve insan hakları kurumlarından Rus gazetecilerin ölümleriyle ilgili, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay’ın Rus savaş muhabiri Rostislav Zhuravlyev’in ölümüyle ilgili zar zor paylaştığı taziye mesajı dışında bir açıklama gelmediğini hatırlatan Zaharova, “Kolektif Batı’ya verilen hizmette, ikiyüzlülük, bizden veya bizden olmayan birey ayrımı bu yapıların faaliyetlerinde hakim olmaktadır. Uluslararası insan hakları örgütlerinin ve mahkemelerin dikkatini bir kez daha gazetecilerin haklarının ne kadar ağır şekilde ihlal edildiğine, terör eylemlerinin kurbanları olduklarına dikkat çekiyoruz” diye ekledi.
Moskova’daki ipotekli konut satışlarında büyük artış
Rusya Federal Kadastro, Tapu ve Haritacılık Servisi (Rosreestr), ülkenin başkenti Moskova’da konut alımına yönelik ipotek işlemlerinin sayısının Ocak-Haziran 2023 döneminde yüzde 24 artış gösterdiğini bildirdi.
Servis tarafından kaydedilen ipotekli konut satış sözleşmesi sayısı 64 bin 700 adet olarak belirlenirken, bu rakamların geçtiğimiz yılın ocak-haziran dönemine kıyasla yüzde 24 daha fazla olduğu, aynı zamanda yılın ilk yarısında elde edilen sonuçların tüm yıllar için en yüksek sonuç olduğu vurgulandı.
Rosreestr, açıklamasında, “Yılın ilk yarısının sonuçlarına göre, Moskova’daki ipotekli konut satış işlemleri tüm yılların en yüksek rakamlarına ulaşmış, daha önce sözleşme sayıları hiçbir zaman 64 bini geçmemiştir” ifadelerini kullandı.
Yapay zeka teknolojisinin Rus ekonomisine etkisi belirlendi
Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Çernişenko, yapay zeka teknolojilerinin kullanılmaya başlanmasının ekonomik etkisinin bu yılın sonuna kadar 400 milyar rubleye ulaşacağını söyledi.
Gazetecilere konuşan Çernişenko, bu tahminin yalnızca yapay zeka kullanımı nedeniyle kuruluşların işletme maliyetlerinin azalmasından kaynaklanan etkiyi içerdiğini bildirdi.
Yapak zeka sayesinde işletmelerin tasarruflarının kat kat artabileceğine değinen Başbakan Yardımcısı, uzmanların tahminlerine göre 2025 yılına kadar yapay zeka kullanımının etkisinin 1 trilyon rubleden fazla olacağını vurguladı.
Rus işletmeleri maaş borcunu azaltıyor
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkedeki işletmeler tarafından çalışanlarına temmuz itibariyle ödenmemiş maaş borcunda yüzde 11’den fazla düşüş kaydedildiğini açıkladı.
haziran itibariyle ödenmemiş maaş borcunda yüzde 8,2 düşüş yaşandığı hatırlatılan raporda, temmuzda düşüşün bir önceki aya kıyasla yüzde 11,6 olarak gerçekleştiği vurgulanırken, işletmelerin çalışanlarına maaş borcunda haziran başına kıyasla 73,9 milyon ruble düşüş yaşandı.
İşletmelerin toplam maaş borçlarının 1 Temmuz itibariyle 638,4 milyon rubleden 564,5 milyon rubleye gerilediği kaydedilirken, Rusya’daki işletmelerin çalışanlarına karşı 2023 yılına ait ödenmemiş toplam maaş tutarının 158,6 milyon rubleyle toplam borcun yüzde 28,1’ine denk geldiği belirtilen raporda, 2022’den kalan maaş borçlarının 130,5 milyon rubleyle toplam borcun yüzde 23,1’ine tekabül ettiği, 2021 yılı ve öncesinden kalan maaş borçlarının ise 3275,4 milyon rubleyle yüzde 48,8’lik paya sahip olduğu açıklandı.