Dün, 23 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Batılı ülkeleri Ukrayna’daki savaşı başlatmakla suçladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaşın, Batılı ülkelerin attığı adımlar nedeniyle başladığını belirterek, “Ukrayna’daki eylemlerimizi tek bir şey belirliyor; Batı ve onun Ukrayna’daki uyduları tarafından Donbass’ta yaşayan insanlara karşı başlatılan savaşa son vermek” dedi.
Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi kapsamında düzenlenen liderler toplantısına video konferansla katılan Rus lider, konuşmasında, BRICS ülkelerinin çok kutuplu dünya düzenini desteklediklerini vurgulayarak, “Bazı ülkelerin kendi ayrıcalıkları için teşvik ettiği ve yeni-sömürgeciliğin sürdürülmesine dayanan her türlü hegemonyaya karşıyız” dedi.
Söz konusu hegemonya arzusunun, Ukrayna’daki krize yola açtığını belirten Putin, “Batılı ülkelerin yardımıyla bu ülkede anayasaya aykırı darbe yapıldı ve ardından bu darbeyi kabul etmeyenlere karşı sekiz yıl boyunca acımasız bir savaş başlatıldı.” ifadesini kullandı.
Rusya’nın Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu 10 kişi öldü
Rusya’nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğü bildirildi.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Moskova’dan St. Petersburg’a giden özel uçağın Tver bölgesinde düştüğü belirtildi.
Uçakta yer alan 3 kişilik mürettebat dahil 10 kişinin öldüğü bilgisine yer verilen haberlerde, ilgili ekiplerin bölgede çalışmalar yürüttüğü kaydedildi.
Rus haber ajansı TASS: Tver’de düşen ve 10 kişinin öldüğü jette Wagner’in kurucusu Prigojin de vardı
Rus haber ajansı TASS, Tver’de düşen ve 10 kişinin öldüğü özel jette Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de bulunduğunu bildirdi.
TASS’ın, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansına (Rosaviatsiya) dayandırdığı haberde, Prigojin’in Tver’de düşen özel jette bulunduğu belirtildi.
Öte yandan, Wagner’e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü.
Rus basını: Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Surovikin görevden alındı
Rus haber ajansı RİA Novosti, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’daki birliklerini de yöneten Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin’in görevden alındığını bildirdi.
RİA Novosti’de yer alan haberde, Ekim-Aralık 2022’de Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerinin komutanlığını yapan Surovikin’in durumuna ilişkin bilgiye yer verildi.
Surovikin’in Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri komutanlığı görevinden alındığı belirtilen haberde, yerine geçici olarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Kurmay Başkanı Viktor Afzalov’un atandığı kaydedildi.
Surovikin’in Savunma Bakanlığı’nda farklı görevlerde çalışmasını sürdüreceği iletildi.
Paralı savaşçı grubu Wagner’in 24 Haziran’da Rus yönetimine gerçekleştirdiği isyanda, Surovikin bir video yayınlayarak, Wagner’e silah bırakma çağrısında bulunmuştu.
İsyanın ardından Rus basınında çıkan bazı haberlerde, Wagner’e yönelik silah bırakma çağrısına rağmen Surovikin hakkında soruşturma başlatıldığı ve ev hapsinde tutulduğu öne sürülmüştü.
Nestle, rubledeki değer kaybı sonrası ürünlerinde zam kararı aldı
Yaptırımlara rağmen Rusya’daki faaliyetlerini sürdüren İsviçreli dev gıda üreticisi Nestle’nin rubledeki keskin değer kaybı nedeniyle bebek maması toptan satış fiyatlarını yüzde 9 artıracağı bildirildi.
Kommersant gazetesi, eylül ayından itibaren anne sütü ikamelerinin (NAN, Nestogen, Nestle ve Gerber), kahvaltılık gevreklerin (Nesquik, Cosmostars, Khrutka) ve hazır kakaolu içeceklerin maliyetinin artacağını bildirirken, şirketin kararında Rus para birimindeki duruma ek olarak kakao çekirdekleri ve şekerin küresel fiyatlarındaki artış da etkili oldu.
Yapısında bebek maması üreticilerini de birleştiren perakendeciler birliği Rusbrand’ın genel müdürü Aleksey Popovichev, bu zam kararının şirketin maliyetlerini tam olarak karşılayamayacağını vurgularken, anne sütü ikamelerinin yüzde 70-80’inin Rusya’da üretilse de hammaddelerin yüzde 90’ının ithal edildiğinin altını çizdi.
Alman gübre üreticileri Rusya yüzünden iflasın eşiğinde
Alman gazetesi Bild, ülkedeki çiftçilerin üretimde halen Rusya’dan tedarik edilen gübreleri kullandığını bildirdiği yazısında, Alman gübre üreticilerinin fiyatlarının tarım üretiminin sürdürülebilmesine izin vermediğini vurguladı.
Gazetenin atıfta bulunduğu Alman çiftçiler, Rusya Federasyonu’nun daha ucuza gelen gübrelerini tercih ettiklerini söylerken, Almanya’daki gübre üreticilerinin ise zararda olduğu aktarıldı.
Bild’e göre Alman çiftçilerin Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına tabi olmayan Rus gübrelerini kullanmaya devam etmelerinin tek nedeni, Almanya’da üretilen gübrelerin maliyetindeki artışın yüzde 150’ye varması olurken, Alman üreticilerin ucuz Rus gazını reddetmesi sonrası doğalgaz fiyatlarının yüzde 40 arttığı, bunun sonucunda ise amonyak gübre üretiminin giderek kârsız hale geldiği belirtildi.
Rosatom’a çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim değerlendirmesinde “B” notu verildi
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a derecelendirme kuruluşu Expert RA AŞ tarafından Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim (ESG) değerlendirmesinde B notu verildi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu not önemli kararlar alınma sürecinde sürdürülebilir kalkınma kriterlerini çok yüksek düzeyde yerine getiren kuruluşlara veriyor.
ESG kriterleri çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim alanlarını kapsayan geniş çaplı bir şekilde yatırım performansının belirlenmesini sağlıyor.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, enerji mühendisliği, makine üretimi ve inşaat alanlarındaki varlıkları bir araya getiren, birçok farklı sektöre hizmet eden bir holding olma özelliği taşıyor.
Rosatom’un bünyesinde toplam 330 binden fazla kişiye istihdam sağlayan 350’nin üzerinde işletme ve kuruluş bulunuyor.
Rusya’nın doğalgaz gelirleri 2030 yılına kadar toparlanabilir
Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey’in Rusya’daki temsilcisi Yakov & Partners tarafından yapılan araştırmalar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatın reddedilmesi nedeniyle bu yıl Rusya’da gaz üretiminin geçtiğimiz yıla kıyasla 30 milyar metreküp azalabileceği sonucuna vardı.
Doğalgaz ihracatında AB pazarının kaybı nedeniyle 2023 yılında Rusya Federasyonu’ndaki gaz tüketimi, 2022 seviyesinden 30 milyar metreküp ve 2021 seviyesinden 120 milyar metreküp düşebileceği tahmin edilirken, Rusya’nın tedarik yollarını yeniden inşa etmesi, Asya’da yeni alıcılar bulması ve aynı zamanda iç pazarın potansiyelini artırması durumunda ise bu düşen hacimleri önümüzdeki 5 ila 7 yıl içinde telafi etmesinin mümkün olacağı açıklandı.
Aynı zamanda gaz sektörünün gelirlerinin 2021 yılı sonuçlarının altın da kalacağı vurgulanırken, uzmanlara göre 2030’a kadar eski seviyeye dönülse bile ihracatın gelir içindeki payı yüzde 50-60’lara düşecek.
Rusların İstanbul’da yaz tatili talepleri 1,5 kat arttı
Rusya’da faaliyet gösteren çevrimiçi bilet ve otel rezervasyon platformu OneTwoTrip, Rusların bu yaz İstanbul’da tatil talebinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,8 arttığını bildirdi.
Belarus’un başkenti Minsk’te tatil talepleri yüzde 37,3 azalırken, şirketin paylaştığı mesajda, Rus turistlerin çoğunlukla İstanbul’da otel rezervasyonu yaptığı, bu şehrin tüm yurtdışı rezervasyonlardaki payının yüzde 11,6’sını oluşturduğu ifade edildi.
Yıl boyunca İstanbul’da tatil talebinin yüzde 46,8 artarak popüler destinasyon olarak görülen Minsk’i ikinci sıraya ittiği kaydedilirken, Minsk, Rusların yüzde 5,2’si tarafından tercih edildi.
Moskova, ayakkabı üretimini artırıyor
Ekonomiden sorumlu Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Yefimov, başkent işletmelerinin bu yılın ilk altı ayında 812 bin 600 çift ayakkabı ürettiğini bildirirken, ihracatının ise yıllık bazda yüzde 46,8 artarak 11,5 milyar rubleye ulaştığını vurguladı.
Başkentteki ayakkabı üreticilerinin iç pazarı terk eden Batılı markaların bıraktığı boşlukları hızla doldurduğunu kaydeden Yefimov, “Bu çalışmalarının sonuçlarının ne kadar verimli olduğuna tanıklık ediyoruz. Yılın ilk yarısında başkentin ayakkabı fabrikaları üretimlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2 oranında artırdı” ifadelerini kullandı.
Moskova’da kayıtlı hafif sanayi işletmelerinin sayısının 200’den fazla olduğu ve 10 binden fazla kişiyi istihdam ettiği de eklendi.
Hükümet, 2024’te asgari ücretlerde büyük zamma hazırlanıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, asgari ücrette (MROT) 1 Ocak 2024 itibariyle yüzde 18,5’lik zam öngörüldüğünü duyururken, bu artışın yaklaşık 4,8 milyon çalışanın geliri üzerinde olumlu bir etki yaratacağını söyledi.
Stratejik Kalkınma ve Ulusal Projeler Konseyi’nde konuşan Rus lider, asgari ücretlerde önümüzdeki yılın başında planlanan zam oranının enflasyonun çok üstünde olacağını vurgularken, “Geçim düzeyi ve asgari ücretle aradaki farkı artırmak için asgari ücreti artırmaya devam ediyoruz. 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret yüzde 6,3 artırıldı. Şu anda 16 bin 242 ruble. Gelecek yıl 1 Ocak’tan itibaren derhal yüzde 18,5 oranında bir artış yapılması planlanıyor. Bu hem enflasyon oranının hem de ülke genelindeki ücret artış oranının çok üzerinde olacak. Böyle bir kararın elbette gelirlere olumlu etkisi olmalı. Yaklaşık 4,8 milyon çalışan var” ifadelerini kullandı.
Hükümet, Putin’in talimatıyla 1 Ocak 2024’ten itibaren asgari ücreti 19 bin 242 rubleye çıkaracak.
MMK, Türkiye’deki yatırımından “mütevazı sonuçlar” bekliyor
Rusya’nın şimdiye kadar en büyük Türkiye yatırımlarından biri olan İskenderun’daki metalurji tesislerine sahip MMK Şirketler Grubunun Yatırımcı İlişkileri Müdürü Ilya Nechayev, yerel piyasalardaki istikrarsızlık nedeniyle şirketin Türkiye’deki faaliyetlerinden bu yıl “mütevazi sonuçlar” beklendiğini söyledi.
Ulusal enerji şirketi Gazprom’un uluslararası yatırım bölümü Gazprom Investments tarafından düzenlenen konferansta MMK’nın Türkiye’deki faaliyetlerini değerlendiren Nechayev, “Türkiye’deki yüksek enflasyon, devalüasyon ve genel olarak ekonomik faaliyetlerde azalma, 2023 yılında Türkiye’deki varlığımızdan “mütevazı sonuçlar” beklememize neden oluyor” diye konuştu.