Rusya’nın Kazakistan Ticaret Müşaviri Anton Loginov, resmi haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Kazakistan’daki Rus sermayeli şirket sayısının yıl içinde yüzde 70 arttığını bildirdi.
Kazakistan’da toplamda yaklaşık 18 bin Rus küçük ve orta ölçekli işletmenin (KOBİ) kayıtlı olduğuna değinen Loginov, “Resmi kaynaklara göre, 1 Ağustos 2023 itibarıyla ülkede 41 bin’den fazla yabancı kuruluş kayıtlı olup bu rakam geçen yıla göre yüzde 38 daha fazladır. Bunların 18 bin’i Rus sermayelidir. Çoğunlukla KOBİ olarak kategorize edilen yeni Rus şirketlerinin sayısındaki artış bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 artış gösterdi. Büyük işletmelerin payı ise yüzde 1’i geçmiyor” diye konuştu.
Loginov, kamu hizmetleri sektörünün yüksek düzeyde dijitalleşmesi göz önüne alındığında, Kazakistan’da iş kurmanın Ruslar için zor olmadığına dikkat çekerek, yerleşik olmayan şirketler için BIN (işletme kimlik numarası) almanın tüm aşamalarını tamamlamak için gereken ortalama sürenin beş ila yedi iş günü olduğunu ekledi.
2022 sonuçlarına göre Kazakistan’ın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) yüzde 3,2, mal üretimi yüzde 3,2, hizmet üretimi ise yüzde 2,6 artış gösterirken, Loginov, bu aşamada Rus işletmelerinin katkısının istatistiklere henüz yansıtılmadığını, ancak büyük yatırım projelerinin geri dönüşüm süresinin aylar değil, birkaç yıl sürdüğünü vurguladı.
Kazakistan Ulusal İstatistik Bürosu’nun ön verilerine göre, ülkenin Rusya’ya mal ihracatı 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 45 artışla 2,79 milyar dolara ulaştı.
Bu dönemde Rusya ile Kazakistan arasındaki toplam ticaret hacminin 10,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği açıklanırken, Kazakistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleri ile olan ticaret hacminin de ocak-mayıs döneminde yıllık bazda yüzde 10,5 artarak 11,43 milyar dolara yükseldiği kaydedildi.
Rusya’nın paralel ithalat uygumalasında aktarma merkezlerinden biri olduğu şüphelenilen Kazakistan’ın Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle de ticaret hacminin arttığı gözlemlenirken, ancak hacimlerdeki artışın Rusya ile olduğu kadar belirgin olmadığı, bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla 17,15 milyar dolardan 17,17 milyar dolara yükseldiği vurgulandı.
Rusya’dan Kazakistan’a para transfer hacmi 4 kat artmıştı
Batı yaptırımları sonrasında Rusya’dan komşu ülkelere bireysel para transferlerinin rekora ulaştığı gözlemlenirken, Kazakistan’ın Rusya’dan yurtdışına yapılan havalelerde en popüler destinasyon olduğu belirlendi.
Kazakistan Merkez Bankası’nın ilgili verilerine atıfta bulunan RBK Haber, bu yılın ilk çeyreğinde Rusya’dan bu ülkeye bir yıl öncesine göre yüzde 300’den fazla artışla 33,9 milyar tenge (76,6 milyon dolar) para transferi yapıldığını bildirdi.