Türkiye’de ismi açıklanmayan diplomatik bir kaynak tarafından Rus resmi haber ajansı TASS’a yapılan açıklamada, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamındaki paket anlaşmanın kendisini ilgilendiren kısmının yerine getirileceğinden emin olmaması halinde, Türkiye’nin bu anlaşmayı yeniden canlandırma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanabileceği vurgulandı.
Rusya’nın tahıl anlaşmasına dönmesinin halen mümkün olduğuna inanan Türk diplomat, TASS’a verdiği demecinde, “Türkiye, Birleşmiş Milletler ve Batı ile müzakereler yaparak anlaşmanın yeniden sağlanması için büyük çaba harcıyor. Ancak Batı’nın, özellikle Rosselhozbank’ın SWIFT sistemine geri dönmesi, dondurulan varlıklara erişim ve lojistikte sigorta gibi Rusya’nın sunduğu taleplere uyması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmezse veya Rusya taleplerinin karşılanacağından emin olmazsa, o zaman anlaşmaya dönmeyebilir” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylül ayı başında bir araya gelerek yüz yüze görüşebileceğine değinen ajans, ikili arasındaki ana gündem konusunun tahıl anlaşmasının yeniden başlatılması olduğuna vurgu yaparken, bazı kaynaklara göre, Erdoğan’ın Rus mevkidaşı Putin’e Türkiye topraklarını Rus tarım ürünlerinin diğer ülkelere tedariği için geçiş ülkesi olarak kullanmayı teklif edebileceğini yazdı.
Tarafların Rus buğdayının Türkiye’ye tedariki, un haline getirilmesi ve ardından Afrika’nın yoksul ülkelerine ulaştırılması projesini görüştüğü belirtilirken, Türkiye’nin Rus tarım ürünleri için transit ülke olarak kullanılması önerisinin Putin-Erdoğan zirvesinde ele alınabileceği, bu projenin Rus tarafının ilgisini çekebileceği ve tahıl anlaşmasına dönmesine katkıda bulunabileceği açıklandı.