Rusya hükümeti, yabancıların ülkede gayrimenkul satın almaları karşılığında oturma izni almalarına ilişkin uzun süredir üzerinde çalıştığı kuralları onayladı.
Resmi olarak 11 Ocak 2023 tarihinde Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalanan kararnameye ilişkin detayları netleştiren bakanlar kurulu, oturma izni (VNJ) başvuruları için yabancıların Rusya’daki gayrimenkule harcaması gereken asgari tutarı 20 milyon ruble olarak belirlerken, VNJ başvuruları için yatırımcıların Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’na Birleşik Devlet Emlak Sicilinden bir dizi belge (tapu ve gayrimenkul maliyetinin yer aldığı sözleşme örneği) göndermeleri ve kişisel verilerin işlenmesine izin vermeleri gerekecek.
Bakanlığın basın servisi tarafından yapılan açıklamada, oturma izni başvurularında, sonucun başvuran yabancı vatandaşlar tarafından en geç 30 iş günü içinde alınacağı vurgulanırken, belgelerin toplanması ve sunulması ile ilgili prosedürün azami ölçüde basitleştirildiği de eklendi.
Yabancı vatandaşların oturma izni almaya hak kazanan yatırımcılar olarak tanınmasına ilişkin kriterler geçen yılın sonunda onaylanırken, bir yabancının herhangi bir mülkü sadece inşaat aşamasında ya da işletmeye alındıktan sonraki iki yıl içinde satın alması gerekiyor. Bu mülke bir yıl boyunca sahip olduktan sonra oturma izni için başvurabiliyor.
Aynı zamanda, gayrimenkulün minimum kadastro değeri 20 milyon ruble olarak belirlenirken, bu eşik yalnızca Uzak Doğu bölgeleri için geçerli olacak.
Moskova’da 50 milyon ruble
St. Petersburg ve diğer Rus bölgelerinde gayrimenkul değerinin en az 25 milyon ruble olması kararlaştırılırken, başkent Moskova’da ise asgari gayrimenkul fiyatının en az 50 milyon ruble olması gerekiyor.
Resmi yasal bilgi portalında yayınlanan belgenin 11 Ocak’ta yürürlüğe girdiği, yabancı yatırımcının Rusya Federasyonu’nda kalıcı oturma izni alabilmesi için dört koşuldan birini karşılaması gerektiği ifade edildi.
Bu koşullardan ilki, yabancı yatırımcının son üç yılda Rusya bölgelerinde sosyal açıdan önemli projelere en az 15 milyon ruble tutarında yatırım yapması, ikinci seçenek ise Rusya’da bir iş ortaklığı, limited şirketi, tek kuruculu bir anonim şirketi veya bir tarım kooperatifi ile iş ortaklığı şeklinde tüzel kişiliği tescil etmesi oldu.
Bu tüzel kişinin son iki yıl içinde ticari faaliyetler yürütmesi ve çalışanlarının sigorta primlerini ödemesi gerekeceğine vurgu yapılan açıklamada, aynı zamanda yabancı yatırımcının bir anonim veya limited şirketinin tek kurucusu olması gerektiği ifade edildi.
Basitleştirilmiş kalıcı oturma izni alımı için diğer bir kriter ise ülkede en az üç yıldır iş yapan bir Rus tüzel kişiliğine (işletmeye) en az 30 milyon ruble yatırım yapmak olurken, dördüncü seçenek ise inşaat aşamasında veya işletmeye alınmasından sonraki iki yıl içinde Rusya topraklarında herhangi bir amaç için gayrimenkul satın alınması olarak belirlendi.
Kalıcı oturma izni alımı en az bir buçuk yıl sürecek
Kalıcı oturma izninin tescilinin en az bir buçuk yıl süreceği de vurgulanırken, bu sürenin ilk 6 ayının geçici oturma izni verilmesi için kullanıldığı, oturma izni başvurusunda bulunmak için ise en az bir yıl boyunca Rusya’da bu statüde yaşamak gerektiği eklendi.
Buna göre yatırım yapan yabancı vatandaş, ilk olarak geçiçi oturma izni aldıktan sonra bir yıl boyunca geçiçi oturma izniyle Rusya’da yaşamak zorunda kalacak,bu sürenin tamamlanmasıyla belirlenen kriterlere uygun olması durumunda kalıcı oturma izni başvurusu gerçekleştirebilecek.