Merkez Bankası analistleri, Rusya ekonomisinin potansiyel seviyesini aştığını söyledi
Rusya Merkez Bankası Araştırma ve Tahmin Departmanı’nın açıklamalarına göre, üretim faktörlerinin artan kısıtlamalarına rağmen, Rus ekonomisi yazın ikinci yarısında artışa devam etti.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada “Üretim faktörleri üzerindeki artan kısıtlamalara rağmen, Rus ekonomisinin artışı yazın ikinci yarısında da devam etti. Anket verilerine göre Haziran ve Temmuz aylarında gözlenen düşüş işaretleri, Ağustos ayında yerini yeni bir yükselişe bıraktı” denildi.
Rus resmi haber ajansı Ria Novosti’nin verdiği haberde departmanın görüşünün, Merkez Bankası’nın resmi pozisyonuyla örtüşmeyebileceğinin altı çizildi.
Analistlere göre potansiyel GSYH seviyesindeki düşüş son yıllarda yaşanan jeopolitik şoklardan kaynaklanmakta. Buna ek olarak uzmanlar, bazı sektörlerde bütçeden ekonomiye artan talebin düşen ihracat talebini kısmen ikame ettiğini, diğerlerinde ise lojistik kısıtlamalar dikkate alındığında üretim kapasitesinin aşılmasına yol açtığını söyledi. Şimdiye kadar bu faktör, yüksek kredi dürtüsüyle birlikte GSYH’nin yeni potansiyel seviyesini aşmasına yol açtı.
Aynı zamanda analistler, GSYİH yapısının nihai tüketici veya yatırım talebini karşılayan mal ve hizmetlerin üretimiyle ilgili olmayan kısmının arttığını fark etti. Analistlere göre bu durum, talebin mal ve hizmet üretme kapasitesinin üzerinde büyümesinin ve ekonomide enflasyonist baskının güçlenmesinin bir başka nedeniydi.
Merkez Bankası aynı zamanda ekonominin potansiyel seviyesini aşmış göründüğüne dikkat çekerken, bu durumun toparlanma döneminden sonra artışın daha ılımlı bir seyir izleyeceği anlamına geldiğini ifade ettiler. Uzmanlar, Rosstat tarafından 2023’ün ikinci çeyreğinde GSYİH dinamiklerine ilişkin yapılan ön değerlendirmenin, çeyreklik büyümede yüzde 0,7’den yüzde 0,1’e bir yavaşlamaya işaret ettiğini de belirtti.
Daha önce Merkez Bankası, Rusya’daki enflasyon oranının tahminin üst sınırına yaklaştığını söylemişti.