Rus işverenlerin maaş geciktirme sayısı yaklaşık 250 kat daha azaldı. 2005 yılında 2,5 milyon olan şikayet sayısı 10 bine düştü.
İzvestia, Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulu İşgücü Çalışmaları Merkezi Müdür Yardımcısı Rostislav Kapelyushnikov’un “Rus işgücü piyasası: krizlerin arka planına karşı istatistiksel portre” başlıklı makalesine atıfta bulunarak, ücretleri geciktirilen çalışan sayısının 2005 yılında yaklaşık 2,5 milyon kişiden 2023 yılında 10 bine düştüğünü, yani 250 kat azaldığını ve şirketlerin çalışanlara olan borç miktarının da aynı süre zarfında 15 milyardan 800 milyon rubleye gerilediğini bildiriyor.
Federal İstihdam Servisi (Rostrud), toplam başvuru sayısı içinde geciken maaşlarla ilgili sorunların sayısının sadece yüzde 5 olduğunu belirtti. 2023’ün ilk yarısında bu türden 4,6 bin şikayet alındı ki bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre 3.5 kat daha az.
1990’larda ve 2000’lerin başında, ödenmemiş ücretler olumsuz şoklara uyum sağlamanın araçlarından biriydi. Bununla birlikte, 21. yüzyılın başında Rusya ekonomisi hızlı bir büyüme aşamasına girdiğinden gecikmeler azaldı. Rusların maaşları geciktirme olasılığının azalmasının bir diğer nedeni de İş Kanunu’nda maaş gecikmelerine ilişkin maddi, idari ve cezai sorumluluk öngören değişikliklerdir. Artık Rusya Federasyonu’ndaki işgücü piyasası, personel için şiddetli rekabet koşullarında faaliyet gösteriyor. Rabota.ru, sonuç olarak işverenlerin yalnızca ücretleri ertelemekle kalmayıp aynı zamanda yeni çalışanları çekmek ve mevcut çalışanları korumak için ücret seviyesini de artırdığını ekledi.