Ekonomi Yüksek Okulu Konjonktürel Araştırmalar Merkezi müdürü Georgy Ostapkovich, Rusya’nın 2008 krizinden hala çıkamadığını söyledi.
Eylül ayında krizin 15. yıldönümünün olduğunu belirten Ostapkovich, “Kriz ülke ekonomisini yerle bir etti. 2009’dan 2022’ye kadar yıllık ortalama 1.3-1.4 büyüme oranına sahibiz. 2014’ten itibaren gelirler düşmeye başladı. Şimdi 2023’te gelirler o döneme göre yaklaşık yüzde 6-7 oranında azaldı. Maaş fonu şu anda krizden çıkmadı ve maaşlar kârlardan ödeniyor” dedi.
Uzmanın açıklamalarına göre Rusların reel gelirleri henüz kriz öncesi artış oranlarına ulaşmadı. Ostapkovich, tahakkuk eden maaşların yüzde 12 oranında arttığını, ancak enflasyon ve zorunlu ödemeler nedeniyle reel gelirlerin biraz daha düşük olduğunu vurguladı.
Ostapkovich açıklamalarında aynı zamanda “Kredibilite daha düşüktü, çünkü gelirler göz önüne alındığında kredi almanın bir anlamı yoktu. Enflasyon yüzde 10 iken reel gelirler yüzde 12 oranında artıyordu. Reel harcanabilir gelirin artış oranı enflasyonun artış oranını geçtiğinde, herkes artı taraftadır” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte, mevcut enflasyonla en yoksul nüfusun gelirlerinin arttırılması yoluyla da mücadele edilebilir. Uzmana göre, endeksleme, karne ve sertifikalar düşük gelirli nüfusun fiyat artışlarını telafi etmesine yardımcı oldu.