Mir Kvartir portalının uzmanlarına göre, ortalama geliri olan bir Rus’un kendi evini satın almak için yedi yıldan biraz daha az bir süre para biriktirmesi gerekiyor. Uzmanlar bu sonuca Rusya’nın bölgelerindeki konut maliyetlerini ortalama aylık memur maaşlarıyla karşılaştırarak ulaştı.
Araştırma sırasında analistler aynı zamanda bir alıcının gayrimenkul satın almak için tüm maaşını bir kenara koyduğu ve aynı zamanda ipotek fonlarını çekmediği bir durumu modellediler.
Dağıstan sakinlerinin bir yazlık satın almak için 20 yıldan fazla bir süre para biriktirmeleri gerekirken, bu durum resmi gelir düzeyi düşük olan cumhuriyette evlerin yüksek maliyetiyle açıklanıyor. Çeçenistan’da ise bir ev için para biriktirmek 19 yıldan biraz daha az zaman alıyor. En uzun süreye sahip ilk on bölge arasında Sivastopol (17,4 yıl), İnguşetya (17,3 yıl), Krasnodar Krayı (16,5 yıl), Kırım (16,1 yıl), St. Petersburg (15,6 yıl), Kaliningrad Oblastı (14,5 yıl), Karaçay-Çerkesya (13,7 yıl) ve Adigey (13,3 yıl) yer alıyor.
Moskova listede 11. sırada yer alırken, başkentte bir ev 12,7 yıl birikim yapıldıktan sonra satın alınabiliyor. Moskova Oblastı’nda ise bir ev almak için 11,9 yıl birikim yapmak gerekiyor.
Bir ev parası en hızlı Kuzey’de, Uzak Doğu, Sibirya ve diğer uzak bölgelerde biriktirilirken, bu açıdan lider 3,4 yıl ile Arkhangelsk Bölgesi oldu. Aynı zamanda Kemerovo Bölgesi (3.7 yıl), Yahudi Özerk Bölgesi (3.9 yıl), Hantı-Mansi Özerk Bölgesi (3.9 yıl), Kurgan Oblastı (4 yıl), Komi Cumhuriyeti (4 yıl), Magadan Bölgesi (4.7 yıl), Krasnoyarsk Krayı (4.7 yıl), Tümen Bölgesi (5 yıl) ve Hakasya Cumhuriyeti (5.3 yıl) sakinleri için de durum benzer.
Araştırmaya göre ülkede ortalama fiyatı 6 milyon 312 bin 716 ruble olan bir ev için maaşın tamamını (76 bin 604 ruble) bir kenara koyarak para biriktirme süresi ortalama 6,9 yıl.