Son üç işlem seansında euronun fiyatı yüzde 2’den fazla arttı. Rublenin zayıflaması vergi döneminin bitiminden sonra hız kazandı.
Moskova Borsası verilerine göre Moskova saatiyle 07:15 itibariyle Euro döviz kuru 65 kopek bir başka değişle yüzde 0,67 artarak 104,0225 ruble seviyesine yükseldi. Avrupa para birimi en son iki hafta önce, 14 Eylül’de 104’ün üzerinde işlem görmüştü.
Moskova Borsası’nda dolar kuru ise 70 kopek (yüzde 0,72) artışla 98,67 rubleye ulaştı.
RBC’nın haberine göre BKS Mir Investitsiy uzmanı Dmitry Babin, Rus rublesinin bir kez daha düşmesine vergi döneminin sona ermesi neden oldu dedi. Uzman, “Aktif ruble değer kaybı, vergi ödemelerinin zirvesinin sona ermesinin Rus para biriminin aşağı yönlü dinamiklerini hızlandırdığı önceki ayların senaryosunun gerçekleştiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Uzmana göre bu durum, döviz talebindeki artışın devam ettiğini ve iç piyasaya bunu karşılayacak yeterli girişin olmadığını yansıtıyor.
Bank St. Petersburg da vergi döneminin sona ermesinin Rus para biriminin güçlenmesine katkıda bulunmadığını belirtti. Bankaya göre, özellikle her ayın başında gözlemlenen olumsuz dinamikler göz önüne alındığında, rublenin zayıflama riskleri bu hafta artacak.
Rusya döviz piyasasında, rublenin kademeli olarak, önemli dalgalanmalar olmadan değer kaybetmesi devam ediyor. BKS Mir Investitsiy uzmanı Michael Zeltser, sonuç olarak rublenin aktif bir şekilde güçlenme fırsatını kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğuna inanıyor.
Dmitry Babin’e göre, döviz arzı durumunu iyileştirebilecek olan faktör, ham madde faktörü. Babin, “Petrol fiyatları ağustos ayından bu yana son ayların en yüksek seviyelerinde. Bu, ihracat kazançlarını ve ülkeye döviz girişini kademeli olarak artıracaktır. Gerçeği söylemek gerekirse, bu süreç yaptırımlar ve jeopolitik kısıtlamalar, Rusya ihracatına yönelik ödeme yapısındaki değişiklikler ve Rusya’dan gelen petrol arzındaki gönüllü kesintiler nedeniyle sekteye uğruyor” diye açıkladı.