Novak, akaryakıt fiyatlarında indirimin başladığını söyledi

0
236

Novak: Yetkililer benzin istasyonlarındaki yakıt fiyatlarını izliyor, küçük toptan satışlarda akaryakıt fiyatlarındaki indirimin şimdiden başladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, “Moskova. Kremlin. Putin” programında, Federal Anti-Tekel Servisi ve Enerji Bakanlığı’nın Rus benzin istasyonlarındaki akaryakıt fiyatlarını izlediğini, akaryakıt döviz fiyatlarındaki düşüşün tarım üreticileri de dahil olmak üzere küçük toptan satış segmentindeki fiyatlara zaten yansıdığını söyledi.

Novak, “Borsadan petrol ürünleri alıp doğrudan tüketicilere satma arasında bir gecikme var. Yakın gelecekte hemen hemen tüm bölgelerde küçük ölçekli toptan satış fiyatlarının düşürülmesinde olumlu bir etki göreceğimizden eminim. Benzin istasyonlarındaki fiyatlara gelince, hem Federal Anti-Tekel Servisi’ne hem de Enerji Bakanlığı’na benzin istasyonları, özellikle de bağımsız olanlar, borsadan petrol ürünleri satın alanlar üzerinde sürekli kontrol sağlanması talimatı verildi.” dedi.

Novak’a göre, Rusya’dan yakıt ihracatının yasaklanması, fiyatları istikrara kavuşturmak için gerekli bir önlemdi ve bu önlemin ardından borsadaki fiyatlar yüzde 16-20 oranında düştü. Novak, “Bu da tarım üreticileri de dahil olmak üzere küçük toptan satış sektöründeki tüketiciler için fiyatlara yansıtılıyor,” diye ekledi.

Rus hükümeti 21 Eylül’den itibaren benzin ve dizel yakıt ihracatını yasakladı. Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı, getirilen kısıtlamaların “gri” motor yakıtı ihracatını durdurmayı ve iç pazarı doyurmayı mümkün kılmasını bekliyor. Bakanlık ayrıca bu tedbirin fiyatlarda ek bir düşüşe yol açabileceğini de düşünüyor.