Rusya Federasyonu, Rus pazarından çıkan ve varlıklarını satan Batılı şirketlerin ülkeden döviz çekmesini yasakladı. Rus yetkililerin bu şekilde zayıflayan ulusal para birimini güçlendirmeye çalıştığına inanan Financial Times dergisine göre, bu şirketlerden tüm işlemlerini ruble olarak gerçekleştirmeleri istendi.
Dergi, bu yıl rublenin dolar karşısında yüzde 20’den fazla değer kaybettiğini hatırlattı. Bu nedenle Rus yetkililer ülkeyi terk eden şirketler için bir dizi kısıtlama getirdi. Özellikle, varlıklarını yabancı para cinsinden satmak için iki seçenek sunuldu: parayı bir Rus bankasında kesinlikle sınırlı bir “C” hesabına aktarmak veya gelirleri yurtdışındaki bir hesaba aktarmak, bu durumda tutarın birkaç taksitte ödenmesi gerekiyor. Alternatif olarak, satıcı parayı ruble olarak nakde çevirebilir ve tüm tutarı tek seferde normal bir Rus banka hesabına alabilir.
Bir sonraki adım, işlemlerin onaylanmadan önce karşılaması gereken kriterlerin bir listesiydi. Bunlar arasında yakın zamanda işlem tutarının yüzde 10’undan yüzde 15’ine yükseltilen Rusya bütçesine gönüllü katkı ve varlıkların değerine göre en az yüzde 50 iskontolu satış yer alıyor. Buna ek olarak, anonim piyasa temsilcilerine göre, konuşulmayan kurallar da var. Özellikle Batılı şirketlerin yurtdışına transfer edebilecekleri 500 milyon dolarlık gayrı resmi bir sınır var.
Herhangi bir kısıtlama öngörmeyen tek seçenek, varlıkların ruble karşılığında satılması ve tamamının yurtdışına transfer edilmesi. Ancak işadamları, yurtdışında büyük miktarda rubleyi dolar ya da euroya çevirecek bir banka bulmanın imkansız olduğunu söylüyor.