Rusya Federasyonu’nda gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlasını kredi geri ödemesine ayıran vatandaşların sayısı artıyor.
“Kredi Yardımcısı” servisinin analistlerine göre, Rusya’da kredi geri ödemelerinde zorluk çekenlerin yanı sıra aylık gelirlerinin yarısını kredi geri ödemelerine ayırmak zorunda kalanların oranı artmaya devam ediyor.
Ağustos ayından Ekim ayına kadar kredilerini ödemekte zorlanan Rusların oranı yüzde 6 artarak yüzde 22’ye yükseldi. Geri ödeme planlarını periyodik olarak aksatanların oranı da artarken, Ağustos ayında bu oran katılımcıların yüzde 17’si tarafından bildirilirken, Ekim ayında yüzde 21’e ulaştı.
Şu anda vatandaşların yüzde 18’i aylık gelirlerinin yarısından fazlasını kredi borçlarını geri ödemek için harcamaktadır (iki ay önce bu oran yüzde 16 idi). Katılımcıların üçte birinden fazlası (yüzde 42) her ay gelirlerinin yüzde 10 ila 30’unu geri ödemeye harcarken, katılımcıların yüzde 24’ü gelirlerinin yüzde 30-50’sini harcıyor. Aynı zamanda, gelirinin yüzde 10’una kadarını kredi geri ödemelerine harcayanların oranı yüzde 12 olurken, vatandaşların yüzde 4’ü gelirlerinin yüzde 80’inden fazlasını ödemek zorunda kalıyor. Uzmanlar tüm kategorilerde artış kaydedildiğini belirtti.
Federal İcra Servisi, geçtiğimiz yıl kredilerini ödeyemeyen Rusların sayısında da keskin bir artış olduğunu tahmin ederken, Ocak-Eylül 2023 döneminde bu rakam yüzde 22 artarak 21.1 milyon kişiye ulaştı. Ödenmesi gereken toplam borç miktarı ise 2.9 trilyon rubleye ulaşarak bir önceki yıla göre 300 milyar daha fazla oldu. Rusya Hükümeti’ne bağlı Finans Üniversitesi’nde profesör olan Aleksandr Safonov, daha önce halkın borçluluk seviyesinin aşırı yüksek göründüğü konusunda uyarıda bulunmuştu.