Japonya ile Rusya arasındaki ticaret Ekim 2023’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,7 oranında düşerek 100,836 milyar yen (yaklaşık 666,7 milyon dolar) oldu.
Japon Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan istatistiklere göre ticaret hacmindeki düşüşün ana sebepleri; Rusya’dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatındaki yüzde 4,6 ve kömür ithalatındaki yüzde 15,6’lık düşüşün yanı sıra, 9 Ağustos’tan itibaren 1,9 litrenin üzerinde motora sahip benzinli ve dizel otomobiller ile hibrit otomobillerin ihracatını yasaklayan Moskova’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle Rusya’ya otomobil sevkiyatındaki yüzde 46,8’lik düşüş oldu. Enerji kaynakları ve taşıtlar toplam ticaret hacminin yaklaşık yüzde 69’unu oluşturuyor.
Rusya’ya yapılan ihracat yüzde 60,7 düşüşle 20,597 milyar yen (yaklaşık 136,2 milyon dolar) ile en büyük düşüşü gösterdi. Düşüş, istatistiklere yansıyan temel göstergelerin çoğu için kaydedildi. Böylece, binek otomobiller de dahil olmak üzere (%46,8 oranında) araç arzında (%48,4 oranında) bir düşüş yaşanırken; plastik (%77,8), kauçuk (%26,6), kağıt (%89,4), jeneratör (%59,8), ses ve görüntü ekipmanlarında (%44,2) düşüş yaşandı.
Rusya’dan yapılan ithalat ise yüzde 42,9 düşüşle 80,239 milyar yen (yaklaşık 530,5 milyon dolar) oldu.
Japonya Ekim ayında Rusya’ya binek otomobil ihracatını azalttı.
Japonya Maliye Bakanlığı’nın açıklamalarına göre bu yılın Ekim ayında Japonya, Rusya’ya binek otomobil ihracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46,8 oranında azalttı.
Japonya ayrıca Rusya’ya otomobil ve yedek parça ihracatını da yüzde 39 oranında azalttı. Bu ürünlerin tedarikindeki azalma, 9 Ağustos’ta yürürlüğe giren ve 1.9 litreden büyük motorlu benzinli ve dizel otomobiller ile hibrid otomobillerin Rusya’ya ihracatını yasaklayan yaptırımların arka planında devam ediyor.
Temmuz ayında Japonya’dan Rusya’ya yapılan otomobil ihracatı geçen yılın ortalamasına kıyasla yüzde 53 oranında arttı. Rus uzmanlar daha önce otomobil sevkiyatlarındaki keskin artışı, alıcıların kısıtlamalar sıkılaştırılmadan önce mümkün olduğunca çok otomobil ithal etmeye çalışmasıyla açıklamıştı. Kısıtlamalara ilişkin karar 28 Temmuz’da, Moskova’nın defalarca gayrimeşru olarak nitelendirdiği Rusya karşıtı bir başka yaptırım paketinin uygulamaya konmasının bir parçası olarak alındı. Bu kategorilerdeki otomobillere ek olarak, ağır vasıta lastikleri, yatlar, araba koltukları, araba kilitleri, seramik ürünler, kağıt, cam, seramik karolar, çimento, tekstil ürünleri ve diğer bazı emtia kategorileri de dahil olmak üzere yaklaşık 750 ürün ihracat kısıtlamalarına tabi.
Yeni ve ikinci el otomobiller de kısıtlamalara tabi olmakla birlikte, Japonya’dan Rusya’ya yeni otomobil sevkiyatı 2022 yılında tamamen durdurulmuştu.
LNG ve kömür ithalatı
Japonya ayrıca Ekim ayında Rusya’dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,6 oranında azaltırken, Rus kömürü alımını yüzde 15,6 oranında düşürdü ve G7 ülkeleri tarafından uygulanan tavan fiyat uygulamasına tabi olan Rusya’dan, Sakhalin-2 projesinden LNG ithalatına bağlı tedarikler haricinde petrol almadı.
Ekim ayında Japonya’nın Rusya’dan yaptığı toplam ithalatın yüzde 70’inden fazlasını enerji oluşturdu.
Buna ek olarak, Japonya’nın bu yılın Ekim ayında Rusya’dan yaptığı hububat ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 oranında azalırken, deniz ürünleri ithalatı da yüzde 7,6 oranında düştü. Aynı zamanda, Japonya’nın Rusya’da yetiştirilen sebze alımları yüzde 60,6 oranında arttı.