Rusya’da dün neler oldu? 16 Kasım 2023 

0
336

Dün, 16 Kasım 2023’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

  • Milletvekilleri asgari ücretin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yükseltilmesine ilişkin yasayı kabul etti

Devlet Duması Perşembe günü asgari ücretin artırılmasına ilişkin yasayı üçüncü ve son okumada kabul etti.

Yasa, özellikle asgari ücreti 1 Ocak 2024’ten itibaren bir önceki yıla göre %18,5 artışla aylık 19 bin 242 ruble olarak ve asgari ücretin medyan ücrete oranını da 2025’ten itibaren en az %48 olarak belirliyor.

  • Baltika’nın eski başkanı Şerstennikov dolandırıcılık davasında tutuklandı

Baltika’nın eski başkanı ve üst düzey yöneticisi dolandırıcılık davasında tutuklandı. Petersburg Vyborgsky Bölge Mahkemesi, Baltika bira fabrikasının eski başkanı Denis Sherstennikov’u soruşturma talebi üzerine tutukladı.

Mahkeme, “Sanık Sherstennikov Denis Vladimirovich hakkında 30 Aralık 2023 tarihine kadar 1 ay 17 gün süreyle tutuklama şeklinde bir kısıtlama tedbiri seçilmesine” karar verildiğini açıkladı.

Şehir mahkemelerinin ortak basın servisine göre, sanık ev hapsi veya 1 milyon Br kefaletle serbest bırakılmayı talep etti.

  • Finlandiya, Rusya sınırındaki dört sınır kapısını kapatacak

Finlandiya hükümeti ülkenin güneydoğusundaki Rusya sınırında yer alan Vaalimaa, Nuijamaa, Niirala ve Imatra sınır kapılarını Cuma gününden Cumartesi gününe kadar gece boyunca kapatma kararı aldı.

Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantenen Perşembe günü, “Kısıtlamalar 18 Şubat 2024 tarihine kadar yürürlükte kalacaktır. Hükümet, uluslararası koruma için olası başvuruları değerlendirirken Salla ve Vartius sınır kapılarına odaklanacaktır.” dedi.

  • Hermitaj’da Türkiye sergisi açıldı

St. Petersburg’daki Dünyaca ünlü Hermitaj Müzesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümü vesilesiyle iki sergi açıldı.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve St.Petersburg Başkonsolosu Özgün Talu’nun da açılışına katıldığı sergilerin açılışında konuşan Hermitaj Müzesi müdürü Mihail Pietrovski, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yıldönümünde bu sergileri Türk müzeleri ve St. Petersburg Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla düzenlemekten büyük memnuniyet duyduklarını, sergilenen eserlerin pek çoğunun ilk defa ziyarete açıldığını, sergilenen eserlerin pek çoğunun Osmanlı İmparatorluğundaki günlük yaşamın daha iyi anlaşılmasına vesile olduğunu” ifade etti.

Büyükelçisi Tanju Bilgiç ise, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümünde kültürel zengiliğimizi yansıtan bu tarz sergilerin Rusya Federasyonu’nun Kültür Başkenti olan St. Petersburg’da düzenleniyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu, Petersburg’un Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel etkileşimde her zaman önemli bir rol oynadığını, Selçuklu’dan Osmanlıya, oradan da Türkiye Cumhuriyeti’ne devrolunan tarih ve kültürümüzün St. Petersburg’da her zaman ilgi odağı olduğunu” vurgulayarak, sergileri düzenleyen Hermitaj Müzesi’ne ve sergilere eser gönderen Sakıp Sabancı ile Sadberk Hanım Müzeleri yetkililerine teşekkür etti.

  • Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: “Faiz oranı yüksek kalacak”

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, enflasyon oranında gelecek yıl yüzde 4 hedefine ulaşacaklarını belirterek, “Ardından faiz oranını düşürmeye başlayacağız. Ancak enflasyon çarkının yavaşlaması, ekonominin 12 ayda yaratılan rekor kredi hacmini sindirebilmesi için faiz oranı bir süre daha yüksek kalacak.” dedi.