Rusya’da dün neler oldu? 10 Aralık 2023

0
157

Dün, 10 Aralık 2023’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu:

Putin, Netanyahu’ya Rusya’nın çatışma bölgesindeki sivillere yardım edeceğini söyledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin basın servisinin bildirdiğine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Moskova’nın çatışma bölgesindeki sivillerin acılarını hafifletmek için yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Ayrıca, Rus vatandaşlarının ve aile üyelerinin tahliyesi ve Gazze’de tutulan İsraillilerin serbest bırakılması konularında işbirliğinin sürdürülmesine yönelik karşılıklı ilgi ifade edilmiştir.

Temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı.

Peskov, Putin’e Orta Doğu ziyareti sırasında Su-35’lerin eşlik etme nedenini açıkladı
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazeteci Pavel Zarubin’in “Moskova.Kremlin.Putin” programında yaptığı röportajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ziyareti esnasında uçağına eşlik eden Su-35S savaş uçaklarının, Rusya’nın yeni teknolojisini sergilemesine olanak sağladığını belirtti.

Peskov, “Bu bölgede tanınan ve takdir gören bu tip ekipmanların gösterilmesi, fiilen sergilenmesi, muhtemelen önemli bir unsurdur” dedi.

Daha önce Military Watch Magazine, Putin’in BAE ve Suudi Arabistan ziyaretleri sırasında uçağına eşlik eden Su-35 savaş uçaklarının, Rusya’nın gücünü gösterdiğini iddia etmişti.

Kremlin Sözcüsü Peskov’a göre, Rus Su-35S savaş uçakları, bölgedeki çalkantılı durumları göz önüne alarak, Orta Doğu’ya seyahat eden uçağa eşlik etti. Ayrıca Peskov, BAE ve Suudi Arabistan’ın istikrarlı ve güvenli ülkeler olduğunu vurguladı.

Bryansk Lisesi saldırısında tutuklama kararları devam ediyor
Bryansk’taki bir lisede ateş açan öğrencinin babasına mahkeme tarafından tutuklama kararı verildi. Saldırgan öğrencinin babası, iki kişinin ölümüne neden olan ihmalkâr silah saklama suçlaması, öğrencinin intiharına yönlendiren tehditler, sert muamele ve sistematik aşağılamadan sorumlu tutuluyor. Okul müdür yardımcısı ise ev hapsi cezasına çarptırıldı.

Yandex Yeda, bir restoran rehberi oluşturdu
Yandex Yeda, Ultima Guide Yandex Yeda adında ilk teknolojik restoran rehberini tanıttı. Rehber oluşturulurken bir sinir ağı kullanıldı ve bu ağ, 30 binden fazla Moskova’daki mekanı analiz ederek 300’den fazla restoran içeren bir liste oluşturdu. Listede yer alacak 50 restoranı belirlemek için ise 70 restoran sektörü uzmanı ve on binlerce kullanıcı arasında bir oylama yapıldı.

Oylama sonucunda hem bilinen restoranlar hem de küçük mekanlar içeren, kullanıcılar ve uzmanlardan en yüksek puanları alan 50 Moskova restoranını içeren bir liste oluşturuldu.