Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, OPEC+ anlaşması hakkında konuşurken, OPEC+ anlaşmasının Rus bütçesine 30 trilyon ruble getirdiğini ve bunun yurtdışında dondurulan Rus varlıklarından daha fazla olduğunu söyledi.
Dmitriyev, Rossiya 24 televizyon kanalına verdiği röportajda yaptığı açıklamada “Rus bütçesi için çok önemli olan bu tahmini bugün ilk kez dile getireceğiz, bütçeye şimdiden 30 trilyon ruble ek gelir getirdi. Bu rakam yurtdışında dondurulan 300 milyar dolarlık varlığımızdan daha fazla. Tüm bunlar Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ üyeleriyle çok yakın ve güvene dayalı bir işbirliğinin sonucudur” dedi.
Dmitriyev, petrol ihraç eden ülkelerin anlaşmasının dünya için son 10-20 yılın en önemli anlaşmalarından biri olabileceğini belirterek “Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ ülkeleri, tüm dünya için yararlı olan yapıcı bir işbirliği örneği sergiliyorlar” şeklinde konuştu.
OPEC+, kotaları Ağustos 2022 seviyesini günlük 2 milyon varil altında belirleyerek 2023 yılında petrol üretimini azaltıyor. Kotalar 2024 yılı başından itibaren günde 1,4 milyon varil daha azaltılacak. Aralarında Rusya ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu bir dizi OPEC+ ülkesi, 2024 yılı sonuna kadar geçerli olmak üzere toplam 1,66 milyon varillik kotaları aşan gönüllü kesintiler uyguluyor.
Buna ek olarak Suudi Arabistan üretimini günlük 1 milyon varil daha azaltırken Rusya da ihracatını günde 300.000 varil azaltıyor. Bu önlemler 2024’ün ilk çeyreğinde diğer OPEC+ ülkelerinin gönüllü üretim kesintileriyle günlük 700 bin varil olarak tamamlanacak ve Rusya ihracat kesintilerini 500 bine çıkaracak.
Ukrayna’daki özel askeri operasyonun başlamasının ardından AB ve G7 ülkeleri Rusya’nın döviz rezervlerinin yaklaşık yarısını dondurdu. Rusya Maliye Bakanlığı’nın tahminlerine göre Rus varlıklarının yaklaşık 300 milyar doları bloke edilmiş durumda.