Tahıl İhracatçıları Birliği Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Rusya’nın tarım yılının ilk yarısında tedarikte yaşanan zorluklara rağmen tahıl ihracatında rekor kırıldığını belirtti.
Birlik tarafından yapılan açıklamada “Şimdiden konuşulması gereken ciddi sonuçlar var. Sezon başından bu yana tahıl ihracatı tarihi rekorlar kırıyor. Tahıl ihracatı, aralık ortası itibariyle 30,8 milyon tona ulaştı (bir önceki tarım yılının yüzde 33 fazlası), bunun 23,7 milyon tonu (yüzde 23 fazlası) buğday oldu. Bu, ödemeler ve işlemlerin finansal destekle ilgili zorlukların devam ettiği bir ortamda olağanüstü bir sonuç” denildi.
Tahıl İhracatçıları Birliği, geçen yıl Rusya’dan ithalat gerçekleştirmeyen Endonezya’nın bu yıl sezon başından bu yana 892 bin ton buğday satın alarak listede ilk ona girdiğini belirtti.
Endonezya’nın alternatif tedarikçi olarak Rusya’yı seçtiğini hatırlatan Tahıl İhracatçıları Birliği, “Güneydoğu Asya’nın ana buğday tedarikçisi olan Avustralya’nın hasadında 15 milyon tonluk keskin bir düşüş bekleniyor, bu da yurtdışındaki arzı etkileyecek” dedi.
Hindistan’ın 2022 yılında buğday ihracatını yasaklamasının ardından Bangladeş de Rusya’yı seçti. Sezon başından bu yana bu tahıl ürününün ülkeye sevkiyatı 1,7 milyon tona ulaşarak geçen tarım yılına göre bir milyon daha fazla oldu.
Birlik, Rus buğdayının en büyük ithalatçıları olan ülkelerin çoğunun geçen sezona kıyasla alımlarında artış gösterdiğini belirtti.
Şu ana kadar, Rus buğdayının sürekli alıcıları olan Türkiye ve Mısır, tahıl alımlarında düşüş yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Sezonun başından itibaren Türkiye, 3,7 milyon ton tahıl satın aldı (yüzde 9’luk bir azalış), Mısır ise 2,7 milyon ton tahıl satın aldı (yüzde 13’lük bir azalış). Birliğe göre, bu ülkeler Rus tahıl ürünlerine yönelik rekabetçi talebi arttırmaya hazır değiller, ancak tarım yılının ikinci yarısında alım miktarlarını artırma potansiyellerine sahipler.
Birlik, Rus tahıl ihracatçılarının büyük zorlukların üstesinden geldiğini ve tedarik lojistiğini yeniden sağlayarak dünyadaki açlıkla mücadeleye katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi. Bu da buğday fiyatlarının geçen sezonun zirvesi olan 450 dolardan ton başına ortalama 250 dolara düşmesini ve istikrar kazanmasını sağladı.