Rusya-Brezilya ticaret hacmi Aralık ayında 1,8 kat arttı

0
184

Rusya-Brezilya ticaret hacmi Aralık ayında 1,6 milyar dolara yükselerek rekor kırdı.

RIA Novosti’nin Brezilya istatistik servisinin verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Rusya ve Brezilya arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz Aralık ayında 1,8 kat artarak ilk kez 1,6 milyar dolara ulaştı.

Ajansa göre Latin Amerika ülkesi geçen yılın sonunda Avrasyalı ortağından 1,5 milyar dolar değerinde mal satın aldı ki bu modern tarihin en yüksek alım hacmi olarak kaydedildi.

Ana ithalat kalemi petrol ürünleri oldu; 1,5 bin tonluk rekor ithalat 1,14 milyar dolara mal oldu. Bu sonuçla Rusya, Brezilya’nın en büyük tedarikçisi olurken ikinci sırada 413,5 bin ton petrol ürünü ile ABD ve üçüncü sırada ise Hollanda (108,6 bin ton) yer aldı.

Aralık ayı ithalat yapısına bakıldığında ayrıca 304,4 milyon dolar değerinde gübre, 14 milyon dolar değerinde demir-çelik ve 10 milyon dolar değerinde uranyum da yer aldı.

Öte yandan Brezilya’nın Rusya’ya ihracatı ise yüzde 17 azalarak 63.6 milyon dolara geriledi. Başlıca ürünler et (30 milyon dolar), kahve (17 milyon dolar) ve yer fıstığı (11 milyon dolar) oldu.