Putin: Rusya, Avrupa’nın birinci ekonomisi haline geldi

0
147

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Habarovsk’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Putin, ziyareti kapsamında Tihookeanskiy Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen bir toplantıda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Devlet Başkanı, toplantıda Rusya’nın bu yıl sonundaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme oranının yüzde 4’ün üzerinde olacağını açıkladı. Putin, ülkenin, “her taraftan sıkıştırılmış ve zorlanmış olmasına rağmen”, satın alma gücü açısından Almanya’yı geçtiğini ve Avrupa’nın birinci, dünya genelinde ise beşinci büyük ekonomisi olduğunu belirtti. Vladimir Putin, “Satın alma gücü paritesine göre Avrupa’nın tamamını geride bıraktık, ancak kişi başına düşen gelirde daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bu nedenle üzerinde çalışmamız gereken alanlar var” dedi.

Putin, Uzak Doğu’nun gelişiminin belirgin bir şekilde ortaya çıktığını vurguladı. Devlet Başkanı, “Bu programların başlangıcını hatırlıyorum ve o dönemde atmosfer oldukça gergindi çünkü şöyle diyorduk: Şimdi şunu yapacağız, şunu geliştireceğiz, orada tersane faaliyetlerini geliştireceğiz, bunu, şunu yapacağız, ama ilk adımları atmak gerçekten zordu. Ancak Uzak Doğu’daki faaliyetlerin artık belirgin hale geldiğini görmek çok sevindirici” şeklinde açıklamada bulundu.

Rusya Merkez Bankasının faiz oranını zamanla düşüreceğine inandığını ifade eden Putin, “Merkez Bankasının bugünkü faiz oranının geçici olduğunu ve enflasyonla bağlantılı konular çözüldüğünde bunun değişeceğini düşünüyorum. Bankanın adımı genel olarak enflasyonla mücadeleye yönelik ve hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

Görüşmede Vladimir Putin, Habarovsk Krayı Valisi ile Rus mallarının Çin’e ihracatı için lojistik ve Uzak Doğu’daki sınır geçişlerinin iyileştirilmesi konularını ele alma sözü verdi. Ayrıca bölgede turizmin geliştirilmesi konusunu da ele aldılar.

10 Ocak’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çukotka’yı ziyaret etti. Devlet Başkanı burada bölge sakinleri ve Çukotka Özerk Bölgesi Başkanı Vladislav Kuznetsov ile görüştü.

Putin, ülkede son dönemde gündemde olan yumurta fiyatlarındaki artışa da değinerek, yetkililerin artışa yönelik müdahalede geç kaldıklarını söyledi.

Rusya’daki yumurta üretiminin azalmadığını, tüketimin ise arttığını kaydeden Putin, “Halkın gelirleri ise biraz arttı ve daha fazla yumurta ve tavuk eti almaya başladı. (Yetkililer) İthalatı zamanında açmayı düşünmediler ve fiyatlar da arttı. Bu nedenle çok dikkatli olmamız gerekiyor.” diye konuştu.