Rusya’da dün neler oldu? 12 Ocak 2024

0
142

Dün, 12 Ocak 2024’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu:

Sergey Udaltsov için mahkeme kararı

Moskova’nın Basmanny mahkemesi, bir gün önce terörizmi meşrulaştırma suçlamasıyla gözaltına alınan “Sol Cephe” (Levıy Front) Harekatı Koordinatörü Sergey Udaltsov tutukladı.

Mahkemeden Interfax’a yapılan açıklamada, “Mahkeme, Udaltsov’un 15 Şubat’a kadar gözaltında tutulması şeklinde bir önleyici tedbir kararı aldı” denildi.

Rosstat’ın enflasyon değerlendirmesi

Cuma günü Rusya Federal İstatistik Servisi’nin (Rosstat) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında Rusya’da enflasyon oranı, 2022’de yüzde 11,94, 2021’de yüzde 8,39, 2020’de yüzde 4,9 ve 2019’da yüzde 3,0 olarak gerçekleşen rakamlardan sonra yüzde 7,42 olarak kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı’da Rus varlıklarının el konulması halinde “acı verici” tedbirler alacaklarını taahhüt etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı ülkelerin Rus varlıklarına el koyması halinde Rusya’nın “acı verici” misilleme tedbirleri alacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sözcüsünün ifadesine göre, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkelerini “hukuksuz eylemleri ilk gerçekleştirmeye” ikna etmeye çalışarak Rus varlıklarının el konulmasını teşvik etmeye çalışıyor. Bu teşvik, Avrupa Birliği’nin böyle bir adımın kaçınılmaz tüm olumsuz ekonomik, hukuki ve ahlaki sonuçlarını üstlenmesini sağlamayı amaçlıyor.

Kaluga’daki eski Volkswagen fabrikası yılın ilk yarısında yeniden faaliyete geçecek

Kaluga Bölge Valisi Vladislav Şapşa “Rossiya 24” televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Kaluga’daki eski Volkswagen otomobil fabrikasının yılın ilk yarısında yeniden faaliyete geçmesinin beklendiğini söyledi.

Kasım 2023’te, Volkswagen Group Rus’un sendikası, şirketin 29 Şubat 2024’e kadar faaliyet dışı kalacağını bildirdi.

Rusya: ABD ve İngiltere’nin Yemen’e saldırıları küresel barış ve güvenlik için tehdit

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarının küresel barış ve güvenlik için tehdit oluşturduğunu belirterek “ABD ve müttefiklerinin sorumsuz eylemlerini şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Zaharova, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarıyla ilgili BMGK’nin acilen toplanmasını talep ettiklerini söyledi.

ABD ve İngiliz savaş uçakları, gece saatlerinde Yemen’in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırısı düzenlemişti.