Reshetnikov, Rusya’nın 2023 yılı GSYH artış tahminine ilişkin beklentilerini açıkladı

0
323

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın 2023 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artışına ilişkin ilk tahminini yüzde 3,5 beklediğini, ek hesaplamaların ardından bu oranın yaklaşık yüzde 4’e yükselebileceğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen Rusya Belediye Forumu’nda konuşan Reşetnikov, “2023 sonuçlarının ilk tahminini Ocak ayı sonunda bekliyoruz, ancak 11 ayın sonunda elde ettiğimiz bu ön veriler, 2023’teki ekonomik artış tahminimiz yüzde 3,5” dedi.

Reşetnikov, toplamda beş GSYH tahmini olduğunu ve beşincisinin raporlama yılını takip eden yılın sonunda yayınlandığını hatırlattı. Maksim Reşetnikov ayrıca ilk tahminlerin kural olarak ekonominin temel sektörleri olan sanayi, tarım, inşaat ve taşımacılığı gösterdiğine dikkat çekti.

Bakan açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Yılsonu itibariyle hizmetler sektörü, aynı şekilde turizm sektörü, mesleki faaliyetler ve kamu yönetimi sektörüne ilişkin bir değerlendirmemiz var. Son yıllarda bu sektörlerin ekonomideki rolünün arttığı ve daha hızlı büyüdüğü göz önüne alındığında, nihai değerlendirme daha yüksek oluyor. Demek istediğim, uzmanlarımız yeniden değerleme parametrelerinin önceki iki yılda olduğu gibi olması halinde, 2023 yılında ekonomimizin nihai büyüme oranının yaklaşık yüzde 4 olmasının mümkün olduğunu belirttiler”.

Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik büyümenin beklenen yüzde 3,5’ten daha yüksek olabileceğini söylemişti.