Rusya İhracat Merkezi, 2023 yılında Türkiye’ye 1,8 milyar dolardan fazla ihracat yapılmasını desteklediğini açıkladı.
Açıklamada, “2023 yılında Rusya İhracat Merkezi Türkiye’ye 1,8 milyar doların üzerinde bir ihracat destek sağladı. Rus ihracatının Türkiye’ye yönelik ana kalemleri arasında mineral ürünler, metaller ve bunlardan yapılan ürünler, gıda maddeleri ve tarım ürünleri, kimyasal endüstri ürünleri, makine ve ekipmanlar yer alıyor. Türkiye’de otomotiv, makine üretimi, savunma ve havacılık endüstrisi, tarım, altyapı projeleri ve finans sektörü hızla gelişiyor” denildi.
Rusya İhracat Merkezi Türkiye temsilcisi Timur Safin, “Üretim sektörünün hızla gelişmesine rağmen ve üretilen malların yarısından fazlasının ithal edilen ham madde ve yan ürünlerden oluşmasına karşın, Türkiye, çeşitli üretim alanlarında çok çeşitli hammadde dışı ürünlerin ithalatıyla ilgileniyor” dedi.
Safin, ticaretin, bu ülke ile özgü niteliklere sahip olduğunu vurgulayarak, bu özelliklerin Türk pazarındaki yüksek rekabetle, ithalatla ilgili tarife ve tarife dışı kısıtlamalarla ilişkilendirildiğini belirtti.
Bu bağlamda, Rusya İhracat Merkezi, Türk pazarına dair uygun bir formatta ihracatçılara yardımcı olmak suretiyle, olası hatalardan kaçınmalarına ve hayal kırıklıklarını önlemelerine destek sağlıyor.
Safin, “Belirli alanlara ilişkin uluslararası istişareler çerçevesinde, meslek birlikleri ve sendikaların temsilcilerini, şirket yöneticilerini, danışmanlık kuruluşlarını, sertifikasyon merkezlerini ve diğer ilgili tarafları olarak davet ediyoruz” dedi.
Timur Safin ek olarak, potansiyel ihracatçılara yönelik olarak Rus ürünlerine ilgi gösteren potansiyel alıcıların listesinin oluşturulduğu “yabancı alıcı bulma” gibi Rusya İhracat Merkezi hizmetlerinin de sunulduğunu ifade etti.
Merkez Temsilcisi, “Rus ihracatçılarının Türk tarafı ile konuyla ilgili görüşmelerini destekleme amacıyla, ‘Poisk partnera. Organizatsiya peregovorov’ (Ortak Bulma. Görüşmelerin Düzenlenmesi) hizmeti kapsamında, özel görüşmeleri eşlik ederek iletişimde yardımcı oluyoruz. Bu sistemli yaklaşım sayesinde, ihracatçılara operasyonel destek sağlama ve olumlu sonuçlara ulaşma şansını artırma imkanları ortaya çıkıyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Safin’in açıklamalarına göre, Türk şirketleri arasında oldukça popüler olan bir diğer hizmet ise “Rus Tedarikçi Bulma” hizmeti. Türk şirketleri, ihtiyaç duydukları ithal ürünlerle ilgili taleplerini oluşturuyorlar, bu talepler daha sonra Rusya İhracat Merkezi müşteri yöneticileri ve Rus bölgelerinin ihracat destek merkezlerine iletiliyor.