Vedomosti’nin lojistik sektöründen kaynaklara dayanarak yayınladığı habere göre, 2024 yılının başından bu yana birçok Türk bankası, yaptırım uygulanabilecek mallar için ruble ve lira da dahil olmak üzere herhangi bir para biriminde ödeme kabul etmeyi durdurdu. Türkiye ile ödemeler uzun bir aracılar zinciri üzerinden yapılıyor ve bu da transfer süresini bir günden on güne çıkarıyor.
Kaynağa göre, Ocak ayında Rusya ile ödemelerde Türk aracı Nurol Bank işbirliğini sınırladı. Rus bankalarının yüzde 40’ı bu banka ile çalışıyordu. 2024’ün başından bu yana Türkiye’deki birçok banka, yaptırım uygulanan mallar için herhangi bir para biriminde transfer kabul etmeyi durdurdu. Kısıtlamaların sadece Rusya’dan Türkiye’ye yapılan transferleri değil, aynı zamanda Türkiye’den Avrupa’ya yapılan transferleri de etkilediği belirtiliyor. Diğer Türk bankaları ek belgeler talep ederek ödemeleri gecikmeli olarak gerçekleştirmektedir.
20 Şubat itibariyle Türk bankaları sadece tarım ürünleri, ilaçlar, bakkaliye, tekstil, turizm ve eğitimi içeren “yeşil” listedeki mallar için transferlere izin veriyor. Ancak kaynaklar, bu liste altında bile ödemelerde gecikmeler ve kısıtlamalar olduğunu söyledi. Çok hizmetli bir iş platformu olan Digital dış ekonomik faaliyetlerin kurucusu Anna Fomicheva, şirketlerin ödemeleri genellikle üçüncü ülkeler aracılığıyla yaptığını ve bunun da ortalama transfer süresinin bir ila on güne çıkmasına neden olduğunu söyledi.
22 Aralık’ta ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın yaptırımları delmesine yardımcı olan şirketlerin ABD finans sistemine erişimini kaybedebileceği bir kararname imzaladı. Belgede, ABD yaptırımlarına tabi kişiler adına çalışan finans kuruluşlarının risk altında olduğu belirtiliyor.