2023’te sınırdan döviz cinsinden büyük miktarlarda para kaçırma girişimlerinin sayısı 2022’ye kıyasla 2,5 kat azaldı. Rusya Federal Gümrük Servisi’nin verilerine göre, gümrük memurları toplamda 254 milyon ruble değerinde parayı yasadışı olarak sınırdan geçirme girişimlerini engelledi.
Tespit edilen vakaların 82 ceza davasının açılmasına temel teşkil ettiği, bunlardan yüzde 34’ünün Rusya’ya para ithalatı, yüzde 4’ünün ise ihracat olduğu belirtildi. Ayrıca, 20 bin ABD doları eşdeğerinden daha fazla miktarda para birimini sınır ötesine taşımaya teşebbüs edildiğinde cezai yaptırım uygulanmaktadır.
Aynı zamanda, taşınan paranın beyan edilmemesi ya da yanlış beyan edilmesi nedeniyle idari suçlarla ilgili olarak geçen yıl 11.5 bin dava açıldı, bu sayı bir önceki yıla göre ise değişmedi. Bu tür davaların 9.8 bini döviz ihracatı ile ilgiliydi.
Ruslar geçmişte olduğu gibi sınırdan çoğunlukla dolar ve euro geçirmeye çalıştı. Geçen yıl en sık ihraç edilen paralar Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Azerbaycan, Çin, Özbekistan, Sırbistan ve İsrail’e ihraç edilirken, Türkiye, BAE ve Azerbaycan ise en fazla paranın ithal edildiği ülkeler oldu.
Uzmanlara göre, sınır ötesi yasadışı para hareketlerini içeren suç vakalarındaki keskin düşüşün nedenleri, Rusya’daki ekonomik durumun istikrara kavuşması ve alternatif ödeme araçlarının, özellikle de kripto para birimlerinin artan popülaritesi oldu. Yatırım danışmanı Yulia Kuznetsova’nın yaptığı açıklamada, Rusların Avrupa’ya daha az seyahat etmeye başlamaları ve ayrıca yabancı bankalarda aktif olarak kart ve hesap açmaya ve buralara çevrimiçi para transfer etmeye başlamaları da etkili olduğunu dile getirdi.