Sağcı “Almanya için Alternatif” (AfD) partisi üyeleri, ABD’nin enerji sektöründeki eylemlerinin ülkenin gelecekteki tedariklerde güvenilir bir ortak olarak görülmesini sorgulamaya başlaması üzerine, Alman Federal Hükümeti’nden Rusya ile olan gaz politikasının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Bu talep, Alman milletvekillerinin parlamentoya yönelttiği soru önergesinde dile getirildi.
ABD Başkanı Joe Biden’ın, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yurtdışına sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı için yeni kontratların onay sürecini askıya alma kararı alması, Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere eleştirilere neden oldu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Biden’ın bu kararının Rusya’yı güçlendirdiğini ve Avrupa’yı Rusya’nın enerji ihracatına daha fazla bağımlı hale getirdiğini ifade etti.
Alman milletvekilleri, “Federal hükümetin, Amerikan LNG Üreticileri Derneği Center for LNG’nin açıklamalarına göre, şu anda ABD’nin LNG tedariklerindeki güvenilirliğin sorgulanmaya başlaması ışığında Almanya’ya Rusya Federasyonu’ndan enerji tedarikine ilişkin politikasını gözden geçirip geçirmeyeceğini” sordular.
26 Ocak’ta Center for LNG Association, ABD Enerji Bakanlığı’nın ABD’nin LNG ihracatı başvurularının değerlendirilmesini askıya alma kararına ilişkin olarak İcra Direktörü Charlie Riedl tarafından kaleme alınan bir yorum yayınladı. Riedl bu kararı “öngörüsüz ve yıkıcı” ve “ABD’nin müttefikleriyle ilişkilerini zayıflatıcı” olarak nitelendirdi. Riedl, ABD’nin kararının “ABD’nin dünyadaki enerji liderliğini baltaladığını” ve “ABD ekonomisi için önemli bir risk oluşturduğunu, gelecekteki projeleri ve ilgili işleri tehlikeye attığını ve uluslararası enerji piyasalarını istikrarsızlaştırdığını” söyledi. Beyaz Saray’ın LNG ihracat izinlerini askıya alarak Avrupa’daki müttefiklerine “enerji güvenliği ve iklim liderliği konusunda ABD’nin verdiği sözlere güvenemeyecekleri” yönünde bir sinyal gönderdiğini de sözlerine ekledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, ABD’nin yurtdışındaki yeni LNG sözleşmelerinin onayını askıya alarak kendisini tedarikçi olarak itibarsızlaştırdığını söyledi.
“Kuzey Akım” ve “Kuzey Akım 2” gaz boru hatlarındaki geçen yılki sabotajlar nedeniyle Almanya’ya gaz tedariki önemli ölçüde zorlaşmıştı. Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov, Rusya’nın enerji taşıyıcılarının batı yönündeki tedariklerini kendi başına “kapatmadığını” ve zor koşullarda bile güvenilir bir gaz tedarikçisi olmaya devam ettiğini söyledi. Ancak, Almanya’nın Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Alman ekonomisinin Rus gazı alımlarının durdurulmasından dolayı daha az rekabetçi hale geldiğini kabul etti, ancak enerji işbirliğindeki bu kopuşun sorumluluğunu Moskova’ya yükledi.