30 Nisan’da, ihracatçıların döviz gelirlerinin zorunlu satışına ilişkin kararnamenin süresinin dolması, Nisan 2024’te ruble kuruna etki edebilir. “RBC”ya konuşan göre analistler, bu ve ruble kurunu etkileyebilecek diğer faktörler hakkında bilgi verdi.
Mart ayı sonunda dolar kuru yüzde 1,46 (92,48 rubleye), euro ise yüzde 1,05 (99,65 rubleye) yükseldi. Piyasa dinamiği genellikle sakin olmakla birlikte, zaman zaman volatilitenin arttığı dönemler de yaşandı.
Bu durumun belirgin örneklerinden biri 21 Mart oldu. Bu tarihte, dolar/ruble kurunda, doların gün boyunca büyük miktarda işlem görmesi ve bu parite için çeyreklik vadeli işlemin ve buna bağlı opsiyonların ifası için kurun belirlenmesi sırasında Amerikan para biriminin güçleneceği beklentilerine rağmen, kur 0.67 ruble düşüş gösterdi. Bir diğer volatilite artışı ise “Krokus City Hall”da gerçekleşen terör saldırısı hakkındaki haberlerin ardından kaydedildi; sabah oturumunda negatif bir eğilim gözlemlendi ve dolar kuru %0.53 artarak 07:00 itibarıyla 93 rubleyi aştı. Ancak bu trend kısa süreli oldu ve Amerikan para birimi gün içinde geri çekildi.
Nisan Ayında Ruble Kuruna İlişkin Uzman Tahminleri:
➖️Natalya Pyr’eva, “Cifra Broker” analisti: Dolar, 93 rublelik direnci kırabilir ve ulusal para birimi 95–100 ruble aralığında zayıflayabilir.
➖️Yuri Kravchenko, “VELES Capital” banka ve para piyasası analiz departmanı şefi: Döviz gelirlerinin repatriasyonu hakkındaki karar uzatılmazsa, Nisan ayında dolar 93–95 ruble aralığında sabitlenebilir.
➖️Alexander Potavin, “Finam” FG analisti: Nisan sonuna kadar dolar için tahmin, dolar başına 90-95 ruble.
➖️Mikhail Vasilyev, SovkomBank’ın baş analisti: Rus para birimi, 90-95 ruble seviyesinde stabil kalacak.
➖️”Alfa-Kapital” analistleri: Nisan ayında dolar kuru, Mart’ın büyük bir kısmını geçirdiği 90–93 ruble koridorunda olacak.
➖️Andrey Melaşenko, “Renaissance Capital” Rusya ve BDT+ ekonomisti: 2024’ün başından bu yana gözlemlenen 88—93 ruble arasındaki dolar kurundan önemli bir sapma beklenmiyor, ay boyunca volatilite devam edecek.