Financial Times’ın Batılı yetkililere ve Rus finansörlere dayanarak yayınladığı habere göre ABD Başkanı Joe Biden’ın 2023 yılı sonunda imzalanan yabancı bankalara yönelik ikincil yaptırım olasılığına ilişkin kararnamesi nedeniyle Rus şirketleri ithalat ve ihracat işlemlerini gerçekleştirmekte giderek zorlanıyor. Bununla birlikte, ruble cinsinden yapılan ödemeler, böyle bir politikadaki boşluklardan biri haline geliyor.
Konu, yurtdışındaki şirketlerin Moskova Borsası’nda ruble satın alımının yasallığıyla ilgili. Daha sonra bu şekilde satın alınan Rus parası kolayca işleniyor çünkü yabancı bankalar, Rusya’daki şubelerinde muhabir hesaplar açabiliyor.
Bir Rus petrol şirketinin eski başkanına göre, Hindistan’a Rus petrolü gönderen tüccarlar bu yöntemin en aktif kullanıcıları. Ayrıca, diğer alternatif para birimlerinin kullanımı ve işlemlere küçük bankaların dahil edilmesi de yaygın. Bu bankalar, risk almayı göze alabiliyor.
Bununla birlikte, sıkılaşan koşullardan kaynaklanan zorluklar hala artıyor. İsmi açıklanmayan bir Rus yatırımcı her ay işlerin daha da zorlaştığını ve formatın sürekli değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Anlaşmalar bir ay dolar, bir ay avro üzerinden yapılıyor ve altı aylık plan yapmak imkânsız. Yatırımcının açıklamalarına göre Rusya’yı İran’a dönüştürüyorlar.
Financial Times’ın haberine göre ABD, Rusya’nın kilit ortakları olan Türkiye ve Çin ile ticaretine ciddi bir darbe vurmayı başardı. ABD Hazine Bakanlığı Küresel İlişkiler Müsteşarı Anne Morris’in de açıkladığı gibi, bu tür baskıların amacı Rus şirketlerinin maliyetlerini arttırmak ve böylece askeri bir çatışmada Rusya’nın kabiliyetlerini azaltmak.
FT, Trade Data Monitor’ün Türkiye’nin Rusya’ya kritik sivil mal ihracatının 2023’te beş kat arttığı, ancak 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 40 düştüğü yönündeki tahminlerini aktarıyor.