Başbakan Mihail Mişustin, Rusya’nın devlet borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yalnızca yaklaşık yüzde 17’sini oluşturduğunu ve bu oranın dünya genelindeki en düşük oranlardan biri olduğunu belirtti.
Mişustin, meclis alt kanadı Duma’da yeniden atanması için yapılan oylama öncesi yaptığı konuşmada, düşük kamu borcunun korunmasına, dengeli politikaların ve sıkı bir bütçe disiplininin katkıda bulunduğunu ifade etti.
Başbakan, 2020’deki pandemi sırasında alınan kararları örnek göstererek, “Pandemi başlıyordu ve borç alıp almayacağımızı düşünüyorduk. Eğer borç almazsak, Ulusal Varlık Fonu’nu tamamen harcamış, ekonomik olarak büyük bir çöküş yaşamış ve çok büyük sayıda iş kaybı ile karşı karşıya kalmış olurduk. Ancak borç aldık ve hemen geri ödedik. Çünkü ekonomimiz sadece yüzde 2,9 daraldı ve ertesi yıl yüzde 6 büyüme kaydettik. Böylece Ulusal Varlık Fonu’nu korumuş olduk.” dedi.
Mişustin, biriken rezervlerin Rusya’nın zor yılları atlamasına yardımcı olduğunu söyledi
Mişustin, Duma’da yaptığı konuşmada, biriken mali rezervlerin Rusya’ya zor yıllarda yardımcı olduğunu ve bunlardan vazgeçmenin imkansız olduğunu söyledi.
Başbakan, “Bütçe kuralından ve Ulusal Varlık Fonu birikimlerinden vazgeçme önerisi ile ilgili olarak… Bu rezervlerden vazgeçmekle aynı şey, çok ince bir nokta. Buna katılmam mümkün değil. Batı’nın bizi terk etmeyeceği ve bize yardım edeceği umuduyla yaşadığımız 1990’larda durum zaten böyleydi. Bugün de kimsenin bu konuda herhangi bir yanılsamaya kapılmamasını umuyorum. Her şeyi kendi başımıza yapmamız gerektiğine inanıyorum ve aynı Ulusal Varlık Fonu’nda biriken rezervler 2009 krizi, 2014 krizi, pandemi (Kovid ) ve 2022 krizlerini geçmemize yardımcı oldu” dedi.
Mişustin, “Biz Ulusal Varlık Fonu’nda bu zor anda tabiri caizse bütçe desteği aldık. Tüm programları kesmek zorunda kaldığımızı hayal edebiliyor musunuz? Bu çok karmaşık bir hikaye olurdu” diye ekledi.