Minnikhanov: Rusya-İslam Dünyası Grubu’nun rolü arttı

0
155

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti Lideri ve Stratejik Vizyon Grubu Başkanı Rüstem Minnikhanov, KazanForum kapsamında düzenlenen konferansta, “Rusya-İslam Dünyası” Stratejik Vizyon Grubu’nun rolünün özellikle son dönemde arttığını belirtti.

Minnikhanov, grubun Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı arasındaki ilişkilerde yapı taşı haline geldiğini ve dostluk, karşılıklı anlayış ve güvenin güçlendirilmesi için bir araç olduğunu vurguladı. Ayrıca, grubun, geleneksel manevi ve ahlaki değerlerin korunmasını amaçlayan küresel düzeyde eşsiz bir dini diyalog platformu olduğunu ifade etti.

Minnikanov, bugünkü toplantının konusunun “Rusya – İslam Dünyası: Adil Çok Kutuplu Dünya Düzeni ve Güvenli Kalkınma” olduğunu hatırlatarak, görüş alışverişinde bulunulacağını ve katılımcıların ve onur konuklarının sunumlarının dinleneceğini belirtti.

2006 yılında Yevgeniy Primakov ve Mintimer Şaymiyev liderliğinde kurulan “Rusya-İslam Dünyası” Stratejik Vizyon Grubu, Rusya ve İslam ülkeleri arasında iş birliğini genişletmeyi hedefleyen danışma organı olarak kuruldu. Grup, 2006-2009 yılları arasında Moskova, Kazan, İstanbul, Cidde ve Kuveyt’te beş toplantı gerçekleştirdi. 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tataristan Reisi Rüstem Minnikhanov’u grubun başkanlığına getirerek faaliyetlerini yeniden başlattı. Yenilenen formatta 2015 yılında Moskova’da ilk toplantısını yapan grup, yıllık toplantılarını düzenli olarak gerçekleştiriyor. Grubun üyeleri arasında eski üst düzey yöneticiler, bilim insanları, sivil toplum temsilcileri, iş dünyası liderleri ve din adamları (İslam ve Ortodoks) bulunuyor.

Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin uluslararası ekonomik forumu “Rusya – İslam Dünyası: KazanForum” 14-19 Mayıs tarihlerinde Kazan’da gerçekleşiyor.

KazanForum, Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasında ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlayan bir platform. 2023 yılından itibaren forum, Rusya Devlet Başkanı kararnamesi ile federal statü kazanmıştır. Organizasyon komitesine Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin başkanlık ediyor.