Rusya’da faaliyetlerini durdurma sözü veren Batılı bankalar, kârlarını üçe katladı. Avrupa Merkez Bankası’nın çağrılarına rağmen, bankalar ABD yaptırımları ve Rus düzenleyici engelleri nedeniyle Rusya’dan ayrılamıyor.
Bloomberg ajansının haberine göre, Rusya’daki özel askeri operasyonun başlamasından iki yıl sonra, büyük yabancı bankalar ülkedeki faaliyetlerini durdurma sözlerine rağmen, Rusya’daki varlıklarını korumaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nin en büyük beş yabancı bankasının Rusya’daki toplam personel sayısı sadece yüzde 3 azalırken, bu bankaların gelirleri yaklaşık üç katına çıktı.
Avrupa Merkez Bankası, Rusya’da büyük işletmeleri olan tüm bankalardan riskleri azaltmak amacıyla net bir küçülme ve çıkış yol haritası geliştirmelerini istedi. Bankalar ABD yaptırımları ve büyük para cezalarından korkuyor ancak Rus düzenleyicilerin birimlerini adil bir fiyata satmayı ve banka parasını ülke dışına çıkarmayı zorlaştırması nedeniyle Rusya’dan ayrılamıyorlar.
Société Générale SA, Rosbank isimli Rus iştirakini özel askeri operasyonun başlamasından sadece haftalar sonra satarak Rusya’dan tamamen çıkmayı başaran tek büyük AB bankası oldu.
Deutsche Bank AG, IT merkezini kapatması nedeniyle Rusya’daki personelini büyük ölçüde azalttı, ancak geçen yıl 2021’dekinden daha yüksek kazanç elde etti. Avusturyalı Raiffeisen Bank International’ın iştiraki 2021’den bu yana kârını üç kattan fazla artırırken, İtalyan Intesa’nın kârı yaklaşık 20 kat arttı.
Bloomberg, “Avrupalıların ülkelerine para götürmekte zorlandıkları ve Rusya Merkez Bankası’nın kredi verenlerin mevduatlarına ödediği çift haneli faiz oranları göz önüne alındığında, Rusya’da hala parası olan bankalar için bu oldukça tipik bir durum” şeklinde yorumda bulundu.