Rusya Merkez Bankası’nın “Enflasyon Beklentileri ve Tüketici Duyarlılığı” başlıklı açıklamalarına göre, Mayıs ayında Rusların enflasyon beklentileri (bir yıl içinde beklenen enflasyon tahmini) %11’den %11,7’ye yükseldi. Bu artışın, özellikle birikim yapamayan vatandaşların endişelerinden kaynaklandığı belirtildi.
Birikim sahibi olanlar için durum pek değişmedi; onların beklentileri son üç aydır aynı seviyede. Ancak uzun vadeli enflasyon beklentileri yüzde 10,4’e yükselmiş durumda ve işletmelerin fiyat beklentileri hâlâ yüksek seyrediyor.
Enflasyon beklentileri, enflasyon ve kredi hacimleri gibi faktörler, Merkez Bankası’nın faiz oranlarına karar verirken dikkate aldığı ana unsurlardan. Bu beklentiler yüksek olduğunda, para politikasında gevşemeye gitmek mümkün olmuyor.
Beklenti mekanizması şu şekilde işliyor; İnsanlar fiyatların artacağını düşündüklerinde, paralarının değer kaybetmemesi için harcamalarını öne çekiyor. Bu da enflasyonu artıran bir etki yaratıyor. Yani, enflasyon düşse bile, beklentilerin yüksek olması bu düşüşü yavaşlatabiliyor.
Bu arada, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı da 14-20 Mayıs haftasında Rusya’da enflasyonun yüzde 8’in üzerine çıktığını, ancak haftalık enflasyonun yüzde 0,11’e gerilediğini açıkladı.
Önümüzdeki dönemde faiz artırımına gidilebileceği beklentisiyle, bazı Rus bankaları şimdiden mevduat faiz oranlarını yüzde 16-17,5 aralığına yükseltti. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, daha önce para politikasının sıkılaştırılacağına dair ipuçları vermişti.