RIA Novosti’nin ulusal istatistik servislerinden elde ettiği verilere göre, Moskova’nın varlıklarına G7 ülkeleri tarafından el konulması, bu ülkelerin Rus ekonomisine yaptıkları yaklaşık 83 milyar dolarlık yatırımı riske atabilir. G7 üyelerinin 2022 yılı sonuna kadar Rusya’ya yaptıkları doğrudan yatırımların toplamı 82,8 milyar dolar olarak hesaplandı.
En büyük yatırımcı, 18,9 milyar dolarlık yatırımla İngiltere olurken, onu Almanya (17,3 milyar dolar), Fransa (16,6 milyar dolar) ve İtalya (12,9 milyar dolar) izledi. ABD’li yatırımcıların yatırımları 9,6 milyar dolar, Japonya’nın 4,6 milyar dolar ve Kanada’nın 2,9 milyar dolar olarak belirlendi.
G7 liderleri, İtalya’daki zirvede, Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilecek gelirle Ukrayna’ya yıl sonuna kadar yaklaşık 50 milyar dolar kredi sağlama niyetlerini doğruladı. Ayrıca, Moskova’yı Ukrayna’ya neden olduğu 486 milyar dolarlık zararı ödemeye çağırarak, bu borç ödenene kadar dondurulan fonları serbest bırakmayacaklarını bildirdiler.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun başlamasından bu yana, AB ve G7 ülkeleri Moskova’nın yaklaşık 300 milyar avroluk döviz rezervinin neredeyse yarısını dondurdu. Bu paranın 200 milyardan fazlası AB’de, özellikle de Belçika’nın Euroclear hesaplarında tutuluyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı bu durumu hırsızlık olarak nitelendirerek Brüksel’in ülkenin devlet varlıklarını hedef aldığını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın rezervlerine el konulması durumunda karşılık vereceklerini ve Batılı ülkelerin Rusya’daki fonlarını iade etmeme seçeneğine de sahip olduklarını vurguladı.