Rusya’da dün neler oldu? 24 Haziran 2024 

0
131

Dün, 24 Haziran 2024’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

➖️ Moskova’da idari bir binada büyük yangın: Sekiz ölü

Moskova yakınlarındaki Fryazino’da bir idari binada büyük bir yangın çıktı. İlk verilere göre, sekiz kişi hayatını kaybetti. Yangın, 5 bin metrekarelik bir alanda kontrol altına alındı. “Ruselectronica” holdingi, bazı medya kuruluşlarının yangının NII “Platan” ile ilgili olduğu yönündeki haberlerini yalanladı.

➖️AB Konseyi, Rusya’ya karşı 14. yaptırım paketini kabul etti

AB Konseyi, 116 kişi ve kuruluşa yönelik kısıtlamalar içeren 14. yaptırım paketini kabul etti. Yaptırım listesinde sanatçılar Polina Gagarina, Shaman, Ivan Okhlobystin, Rosimuschestvo’nun başkanı, Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı, Rusya ve Belarus Birlik Devleti Genel Sekreteri, iş insanı Roman Trotsenko ve havaalanı holdingi “Novaport” yer aldı. AB, Rus SWIFT benzeri sisteminin kullanımını yasakladı ve yeni Rus LNG projelerine yeni yatırım ve teknoloji transferini yasakladı.

➖️Mahaçkale ve Derbent’te terörle mücadele operasyonu sona erdi

Mahaçkale ve Derbent’te terörle mücadele operasyonu (KTO) Pazartesi sabahı sona erdi. Dağıstan’daki terör saldırısını Rusya Soruşturma Komitesi’nin merkezi bürosu soruşturacak. Ölü sayısı 20’ye çıktı, dört polis memuru ağır yaralı. Bu arada, Sergokalin Bölgesi Başkanı Magomed Omarov görevden alındı. Öldürülen dört teröristten üçünün Omarov’un oğulları ve yeğeni olduğu belirlendi. Mahaçkale ve Derbent’teki terör saldırılarına Sergokalin Bölgesi’nden gelen kişilerin katıldığı ortaya çıktı.

➖️ Botulizm hastası hayatını kaybetti

Nijniy Novgorod’da botulizme yakalanan Kostromalı, hastanede hayatını kaybetti. Akrabalarının evinde satın aldığı salatayı yemişti. Kendini kötü hissetmesine rağmen, Kostroma’ya döndükten sonra doktora başvurdu. Sağlık Bakanlığı daha önce, Rusya’da 218 kişinin botulizm belirtileriyle hastanede tedavi gördüğünü açıklamıştı.

➖️ABD Büyükelçisine ATACMS saldırısı nedeniyle nota verildi

Moskova’daki ABD Büyükelçisi Lynn Tracy’ye, Sivastopol’a yönelik ATACMS roket saldırısı nedeniyle nota verildi. Tracy’ye, ABD’nin, Sivastopol sakinlerine karşı kullanılan silahlar da dahil olmak üzere, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne silah tedarik ederek fiilen çatışmanın tarafı haline geldiği bildirildi. Daha sonra Sergey Lavrov, Sivastopol’daki terör saldırısına ABD ve Ukrayna’nın karıştığının şüphe götürmediğini söyledi. Sivastopol’da acil durum ilan edildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin roket saldırısında yaralananların sayısı 153’e yükseldi.

➖️Mahkeme, Lebedev ve Khodorkovsky’nin hesaplarından 1,4 milyar ruble el koydu

Moskova’daki bir mahkeme, Lebedev ve (yabancı ajan olarak tanınan) Khodorkovsky’nin banka “Trast” hesaplarından 1,4 milyar rubleye el koydu. Başsavcılık, yasal düzenlemeler nedeniyle Federal Kolluk Kuvvetleri’nin tahsil edemediği hesapların tahsil edilmesini talep etmişti.