Rusya’da dün neler oldu? 12 Temmuz 2024 

0
111

Dün, 12 Temmuz 2024’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

➖️ Superjet 100 uçağı Moskova yakınlarında düştü

Superjet 100 uçağı Moskova yakınlarındaki Kolomna’da düştü. Uçakta bulunan üç mürettebat üyesi hayatını kaybetti. Uçak, Gazprom-Avia şirketine ait olduğu açıklandı ve büyük onarım sonrası test uçuşu yapıyordu. Uçuş güvenliği gereksinimlerinin ihlali nedeniyle ceza davası açıldı.

➖️ Vergi reformu yasası imzalandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kademeli gelir vergisi (NDFL) ve kurumlar vergisinin yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılması yasasını imzaladı. Yüzde 13’lük NDFL oranı yıllık 2,4 milyon rubleye kadar olan gelirler için geçerli olmaya devam edecek. Vergi değişikliklerinin 2025 yılında federal bütçeye 2,6 trilyon ruble ek gelir getirmesi bekleniyor.

➖️YouTube erişiminde sorun yaşanabilir

Rostelekom, Rusya’da YouTube’un çalışmasında olası sorunlar konusunda uyardı. Kurum, bunun “Google’a ait ekipmanlardaki teknik sorunlar” nedeniyle olduğunu açıkladı. Daha sonra Kremlin, Rusya’nın YouTube’a erişimi sınırlamayı planlamadığını garanti etti.

➖️ Rostov Devlet Cezaevi Servisi başkanı, duruşma öncesi gözaltı merkezindeki rehinelerin dahil olduğu acil durum sonrasında istifa etti.

Rusya Federal Cezaevi Hizmeti (FSIN) Komisyonu, Haziran ayında Rostov bölgesindeki 1 No’lu duruşma öncesi gözaltı merkezinde rehin alınmasıyla ilgili bir iç incelemeyi tamamladı. Rostov GÜ FSİN başkanı, gözaltı merkezindeki rehine olayı sonrası istifa etti.

Rusya Federal Cezaevi Servisi’nin bildirdiğine göre, “Denetim sonuçlarına göre, Federal Cezaevi Hizmeti Ana Müdürlüğü ve Duruşma Öncesi Gözaltı Merkezinin dört çalışanının işten çıkarılmasına ve 16 çalışanın disiplin sorumluluğuna getirilmesine karar verildi.”

➖️ Peskov, Rheinmetall CEO’suna suikast iddialarını yalanladı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın Rheinmetall CEO’su Armin Papperger’i öldürme planları olduğu iddialarını yalanladı. CNN daha önce, ABD ve Almanya’nın bu suikastı önlediğini, böyle bir saldırı planının Rusya tarafından yapıldığını iddia etmişti.

➖️ Adalet Bakanlığı “VChK-OGPU” projesini ve pilot Chkalov’un torununu yabancı ajan olarak tanıdı

Rusya Adalet Bakanlığı, terör çağrısı yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan pilot Valery Chkalov’un torunu Darya Bogdanova’yı ve VChK-OGPU TV kanalını yabancı ajanlar listesine ekledi.

➖️ Chernogolovka, Heinz bebek maması markasını Gipopo ile değiştirecek

“Chernogolovka”, Heinz bebek maması markasını Gipopo olarak değiştirecek. Yeni isimle ilk ürün partisi ağustos ayında mağazalarda olacak. Heinz markasıyla üretim eylül ayında sona erecek.

Mart 2024’te Chernogolovka Group, Kraft Heinz’in Rusya Federasyonu’ndaki bebek maması işini satın almak için bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın şartlarında, sorunsuz bir geçiş sağlamak amacıyla grubun, anlaşmanın tamamlanmasını takip eden 6 ay boyunca Heinz markalı ürünlerin üretimine devam etmesi öngörülüyordu.

➖️ Haziran ayı tarihin en sıcak ayı oldu

Geçtiğimiz haziran, dünya genelinde kaydedilen en sıcak ay oldu. Avrupa Rusya’sının merkezinde haziranın ilk 20 günü boyunca tropikal sıcaklıklar kaydedildi. Meteorologlar, önümüzdeki hafta Moskova’da da yaklaşık 30 derece sıcaklık beklediklerini bildirdi.

➖️ Rusya: (Türkiye ile Suriye ilişkileri) Ortaklarımızı her şekilde temasları sürdürmeye teşvik ediyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, Suriye’de kapsamlı bir çözüme ulaşılması ve bölgesel güvenliğin artırılması açısından hayati önem taşıdığını belirterek “Bu nedenle ortaklarımızı mümkün olan her şekilde temasları sürdürmeye teşvik ediyoruz.” dedi.