Rusya ve Çin arasında ödemeler zorlaşıyor

0
153

Bloomberg’in haberine göre, Rus şirketlerinin Çin ile ödeme yapması giderek zorlaşıyor.

Haberde, Haziran ayında ABD’nin yaptırım kriterlerini genişletmesinin ardından, doğrudan ödemelerin hatta yuan ile yapılanların bile sıkça dondurulduğu veya geciktirildiği belirtiliyor.

Üç hammadde ihracatçısının üst düzey yöneticileri, son Amerikan yaptırımları sonrası, Çin’den Rusya’ya doğrudan ödemelerin gerçekleştirilmesinin çok zor hatta imkansız hale geldiğini ifade etti.

Bir Rus tarım ticaret şirketi temsilcisi, bu ay bazı Çinli alıcıların Rus tarım ürünleri ödemelerinde de sorunlar yaşadığını belirtti. Ayrıca, şu anda ülkenin ana tedarikçisi konumunda olan Çin’den otomobil ve yedek parça ithalatının, ödeme aksaklıkları nedeniyle durabileceği de bildirildi.

Bu gecikmeler, ABD’nin Haziran ayında ikincil yaptırımların gerekliliğini belirlemek için askeri-sanayi üssü tanımını genişletmesinin ardından meydana geldi.

Rusya Devlet Başkanı Sözcüsü Dmitriy Peskov, daha önce yaptığı açıklamada, Çin’in Moskova ile işbirliği nedeniyle Batı’nın baskısı altında olduğunu vurgulamıştı. Peskov, Çinli şirketlerin ABD tarafından ikincil yaptırımlar riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, Pekin’in Batılı ülkelere karşı koyacak kadar güçlü olduğunu da eklemişti.