Moskova – Petersburg arasını 2 saat 15 dakikaya indirecek tren hattının inşaat başlangıç tarihi duyuruldu

0
76

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya’nın ilk yüksek hızlı tren hattı olan Moskova – St. Petersburg projesinin gerçekleştirilmesine yönelik imtiyaz anlaşmasının 5 Temmuz’da imzalandığını duyurdu.

Rusya Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt ise Moskova – St. Petersburg Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının inşaat hazırlık çalışmalarının 2024 yılında başlayacağını bildirdi.

Roman Starovoyt, imtiyaz anlaşmasının imzalanmasının ardından YHT hattının inşaatının ne zaman başlayacağına ilişkin bir soruya, “Çalışmalar aşama aşama ilerleyecek ancak en azından hazırlık çalışmaları bu yıl başlamalı.” yanıtını verdi.

Starovoyt, dün hükümette imtiyaz anlaşmasının imzalanmasının ardından ilk toplantılardan birinin yapıldığını belirtti. Projenin yönetim şekli belirleniyor, hükümet bünyesinde proje ofisi oluşturuluyor, bölgesel katılımlar sağlanıyor, güzergah ve ulaşım-aktarma noktalarının yerleri netleştiriliyor çünkü bu, yolcu akışını, rahatlığı ve güvenliği doğrudan etkileyecek.

Starovoyt, “Bu hususlar şu anda netleştiriliyor.” dedi. Yüksek hızlı tren hattı, trenlerin 200 ila 400 kilometre hızla işletilebileceği, elektrikli çift hatlı demiryolu hattı olarak tanımlanıyor. Şu anda Rusya’da bu tür demiryolu hatları bulunmamakta. Pilot proje olarak Moskova ile St. Petersburg arasında inşa edilecek olan YHT hattı, 2028 yılında tamamen faaliyete geçecek. Yolculuk süresi 2 saat 15 dakika olacak.

Rus Demiryolları (RZD) daha önce yaptığı açıklamada, YHT hattının inşaatının imtiyaz anlaşması çerçevesinde yürütüleceğini belirtmişti. Bu anlaşmada imtiyaz veren taraf RZD iken, imtiyazı alan taraf ise Moskova hükümeti ve ZAO Lider tarafından kurulan AO “UK VSM Dve Stolitsi”nin kurucusu olduğu “VSM Dve Stolitsi” adlı şirket.