Rusya ve Kırgızistan arasındaki ticarette yüzde 95 ulusal para kullanılıyor

0
148

Rusya ile Kırgızistan arasındaki ödemelerin yüzde 95’inden fazlası ulusal para birimleriyle yapılıyor. Bu açıklama Kırgızistan Merkez Bankası tarafından yapıldı.

Kırgızistan Merkez Bankası, 2024 yılının ilk beş ayında Moskova ile Bişkek arasındaki dış ticaret işlemlerinin yüzde 95’inden fazlasının ulusal para birimleriyle gerçekleştirildiğini belirtti.

İzvestiya gazetesinde yer alan haberde 2023 yılında bu tür işlemlerin uluslararası ödemelerdeki payının yüzde 88 seviyesinde olduğu vurgulandı. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, 2024 yılında Kırgız somu ile ihracat ve ithalat ödemelerinin yapılmadığını bildirdi.

“Oy Ordo” Uzman Girişim Merkezi Direktörü Igor Shestakov, bunun nedeninin Rus rublesinin yüksek likiditesi ve Rusya’nın karşılıklı ödemeler için kendi altyapısına sahip olması olabileceğini belirtti.

Kırgızistan Ekonomi Bakanlığı, ulusal para birimlerinin kullanımının artmasının taraflar arasındaki ticaret hacminin de artmasıyla birlikte gerçekleştiğini ekledi. Ocak-Nisan 2024 döneminde bu göstergenin yüzde 30 arttığını belirtti.