Havacılık harçları artıyor, bilet fiyatları ne kadar yükselecek?

0
79

Rusya’da havacılık harçlarının artırılması, iç hat uçuşlarında bilet fiyatlarına yaklaşık 150 ruble zam getirecek. Ancak bu durum, dramatik bir fiyat artışına sebep olmayacak. Bu açıklamayı, “Aviaport” analitik ajansının başkanı Oleg Panteleyev yaptı.

Rusya Federasyonu Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) başkanı Dmitriy Yadrov, daha önce havayolu şirketlerinden alınan havacılık harçlarının havalimanlarının sermaye onarım fonunu finanse etmek amacıyla artırılabileceğini belirtmişti. Kurumun basın servisi, harç oranlarındaki artışın ortalama 150 ruble olacağını ifade etmişti. Yadrov, bu artışın Ağustos ayından itibaren gerçekleşebileceğini tahmin etmişti. Rosaviatsiya temsilcisi ise harçların artırılmasının hala tartışıldığını gazetecilere bildirdi.

Oleg Panteleyev, “1 Ağustos’tan itibaren maliyetlerin ve buna bağlı olarak bilet fiyatlarının radikal bir şekilde artacağına dair herhangi bir dayanak yok. Ağustos ayında tatile çıkacak turistlerin endişelenmesine gerek yok, satın alınan biletler için ek ödeme yapılmayacak. Seyahat planlayanları da rahatlatayım, ani bir fiyat artışı olmayacak.” dedi. Panteleyev, havayolu şirketlerinin neredeyse tüm gider kalemlerinde maliyet artışını sürekli olarak kaydettiğini ve enflasyonist süreçlerin devam ettiğini belirterek, tek seferlik bir maliyet artışının yüzde onlarla ifade edilmediğini de ekledi.

Panteleyev, “Aslında, havacılık harçlarının artırılması kararlaştırıldı. Evet, şirketlerin bu harçlar için yaptığı ödemeler yüzde olarak önemli ölçüde artacak, yüzde 30-50 oranında. Ancak önemli olan, havayolu şirketlerinin bütçelerinde son sıralarda yer alan bir gider kaleminde artış yaşanmasıdır. Dolayısıyla, bu artışın havacılık ekonomisine etkisi minimal olacak. Bilet fiyatlarına yansıması iç hat uçuşlarında yaklaşık 150 ruble olacak. Gidiş-dönüş uçuşlar için 300 ruble artış olacak.” diye açıkladı. Uzman, artışın Uzak Doğu’yu hiç etkilemeyeceğini hatırlatarak, bu bölgedeki havacılık hizmeti harçlarının sıfırlandığını belirtti.