Rusya’nın en büyük şirketlerinin yarısından fazlası Moskova’da bulunuyor

0
73

Rusya’nın en büyük 100 şirketinin yarısından fazlası Moskova’da kayıtlı ve bu şirketlerin toplam gelirinin yüzde 58’ini oluşturuyor.

RIA Novosti, BIR-Analitik hizmeti ve şirketlerin Rus standartlarına göre hazırlanan raporları temel alarak 2023 yılı için Rusya’nın en büyük 100 şirketinin gelir sıralamasını oluşturdu. Moskova’da kayıtlı 53 büyük şirket, 2023 yılında 47,9 trilyon ruble gelir elde etti.

Moskova Bölgesi’nde büyük işletme sayısı 9, St. Petersburg’da ise sadece 5 şirket bulunuyor. Geçen yıl Moskova Bölgesi’ndeki şirketlerin geliri 3,7 trilyon ruble, St. Petersburg’daki şirketlerin geliri ise 9,9 trilyon ruble oldu. Bu üç bölge, Rusya’nın en büyük şirketlerinin üçte ikisini ve toplam gelirin yüzde 74’ünü oluşturuyor.

Dördüncü en büyük şirket sayısına sahip bölge Krasnodar Krayı olup, bu bölgedeki şirketlerin toplam geliri 3,6 trilyon ruble oldu. Beşinci sırada ise Kaliningrad Oblastı ve Primorsky Krayı yer alıyor, her iki bölgede de üç büyük şirket bulunuyor. Kaliningrad’daki şirketler 2,5 trilyon ruble, Primorsky’deki şirketler ise sadece 1,6 trilyon ruble gelir elde etti.

Başkortostan, Kemerovo Oblastı, Tataristan ve Yamalo-Nenets Özerk Okrugu’nda ikişer şirket bulunuyor. Khanty-Mansi Özerk Okrugu, Yakutistan, Krasnoyarsk Krayı, Perm Krayı, Tyumen Oblastı, Lipetsk Oblastı, Vologda Oblastı, Çelyabinsk Oblastı, Sahalin Oblastı, Kostroma Oblastı, Belgorod Oblastı, Rostov Oblastı, Sverdlovsk Oblastı, Novosibirsk Oblastı ve Tomsk Oblastı’nda ise birer şirket bulunuyor.

Sektörel bazda en büyük şirketler petrol ve gaz (17) ile finans (13) sektörlerinde yer alıyor. Ayrıca 12 şirket metal ve madencilik, 9 şirket ise yatırım ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

En büyük gelir petrol ve gaz sektöründe olup, toplam gelir neredeyse 27 trilyon ruble. Finans sektörü ise 13,2 trilyon ruble gelir ile ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise 8 trilyon ruble gelir ile perakende şirketleri bulunuyor. İlk beşte ayrıca 7,1 trilyon ruble gelir ile metalurji sektörü ve 6,7 trilyon ruble gelir ile yatırım şirketleri yer alıyor.