AB’de Rusya çatlağı

0
84

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Macaristan’ın Rus vatandaşlarına yönelik vize rejimini sıkılaştırma konusundaki isteksizliği nedeniyle Avrupa Komisyonu’ndan Macaristan’ın Schengen Bölgesi’ndeki katılımını askıya almasını talep etti.

Politico’nun haberine göre, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Macar hükümetinin politikasını değiştirmemesi halinde, Avrupa Komisyonu ve AB’nin tüm temsilcilerinin, Macaristan’ın Schengen Bölgesi’nde kalmasını sorgulaması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda, gerektiğinde Macar sınırlarında yeni kontrol önlemleri dahil olmak üzere Avrupa vatandaşlarını korumak için yeni tedbirler alınmasını önerdiler.

Haberde, bu talepleri içeren mektubun aralarında Belçika ve İrlanda’nın eski başbakanlarının da bulunduğu yaklaşık 70 imza topladığı belirtiliyor. İsimler ise açıklanmadı.

Macaristan hükümetinin resmi bülteninde 9 Temmuz’da yayınlanan bir duyuruya göre, Rusya ve Belarus’un yanı sıra Ukrayna, Sırbistan, Moldova, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kuzey Makedonya vatandaşlarının iki yıllık çalışma vizesi olan ulusal kart için başvurabilecekleri ülkeler arasında yer aldığı belirtildi. Ulusal kart uygulaması, Macaristan’ın 1 Ocak 2024’te yürürlüğe giren göç yasasındaki değişikliklerin bir sonucu olarak tanıtıldı.

Macaristan, 1 Temmuz’dan itibaren altı aylık bir süreyle AB dönem başkanlığını üstlendi.