Rusya ekonomisindeki aşırı ısınma ne kadar güçlü olursa, sarkaçın aynı genlikte zıt yöne kayarak resesyona yol açma olasılığı o kadar artar. Bu görüş, Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin tarafından “Rossiyskaya Gazeta”ya verdiği röportajda dile getirildi.
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Zabotkin, “Zamanında alınan para politikası sıkılaştırma önlemleri, talep artışını soğutarak enflasyonu yavaşlatma görevini aynı anda çözer ve daha büyük bir daralmanın kendiliğinden gerçekleşmesi riskini azaltır.” dedi.
Uzman, son birkaç çeyreğin istatistiklerine dikkat çekerek, Rusya’daki ekonomik büyüme oranlarının yüksek kaldığını belirtti. 2023’ün ortalarına kadar bu büyüme oranları, 2022 baharında yaşanan sıçramayla karşılaştırıldığında daha ılımlı bir fiyat artışıyla birlikte devam ederken, geçen yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun yeniden hızlandığını gözlemlediklerini belirtti.
Zabotkin, 2023’ün ortalarına kadar ekonomik büyümenin toparlanma niteliğinde olduğunu, amacın daha önce boşta kalan kaynakların (üretim kapasitesi, iş gücü) kullanıma çekilmesi olduğunu vurguladı. Ancak 2024 yılı boyunca durumun değiştiğini, çünkü mal ve hizmet üretimindeki artışın sadece üretim kapasitesinin kademeli genişlemesiyle değil, aynı zamanda talebin aşırı ısınmasıyla da bağlantılı olduğunu ifade etti.
Talebi sınırlamak için mevcut araçlar kullanılmadığı takdirde, şirketlerin kıt kaynaklar için daha agresif bir şekilde rekabet etmeye başlayacağını, insanların ise enflasyonun artmasından korkarak daha fazla kredi alıp stok yapacağını belirtti.
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Merkez Bankası’nın 2024 ve 2025 yılları için GSYİH büyüme tahmini verdiğini hatırlatarak, gelecek yıl büyümenin daha sınırlı (yüzde 0,5-1,5) olacağını, ancak bu durumun üretim kapasitesinin genişlemesinin yavaşlamasından değil, daha önce hızla artan talebin ulaşılan yüksek seviyelerde istikrar kazanmasından kaynaklanacağını ifade etti. Bu durumda, üretkenliğin talep seviyesine ulaşması için zaman tanınmış olacağını belirtti.