Rublenin dolar karşısında yıl sonuna kadar ciddi bir şekilde güçlenmesi Rus ekonomisi için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Alfa Capital Yönetim Şirketi analisti Ruslan Dında, enerji maliyetlerinin ani artışı, jeopolitik durumdaki değişiklikler ve Merkez Bankası’nın para politikasını daha da sıkılaştırması gibi senaryoların bu durumu tetikleyebileceğini belirtti.
Dında, geçen hafta rublenin hareketlerinin dikkat çektiğini ve Rusya’daki döviz kurlarını Merkez Bankası’nın para politikasının ve iç gelişmelerin etkilediğini söyledi. Ancak dış faktörlerin de önemli olduğunu vurguladı. Emtia yollarındaki ve para akışındaki değişiklikler, olumsuz haberlerin ortaya çıkması gibi unsurlar döviz kurlarının yerleşik trendlerden sapmasına yol açabilir.
Rusya’daki ihracatçı şirketlerin tüm kısıtlamalara rağmen hâlâ döviz geliri elde ettiğini ve bu gelirlerin iç piyasada döviz rezervlerinin artmasına neden olduğunu ifade etti. Ancak, ihracatçıların döviz gelirlerini satma zorunluluklarının hafifletilmesi ve jeopolitik durumun kötüleşmesi gibi unsurlar ruble için olumsuz olabilir.
Yıl sonuna kadar bu faktörler değişmezse ve ciddi bir şok yaşanmazsa, dolar 87-96 ruble arasında kalabilir. Diğer bir senaryo ise rublenin dolar karşısında 60 seviyesine kadar güçlenmesi. Ancak uzman isim bu durumda ihracatçıların döviz gelirlerinde azalma yaşanacağı ve bunun Rusya’nın bütçe açığını artırıp enflasyonu hızlandıracağı uyarısında bulundu.
Ayrıca Dında, hükümetin daha önce rublenin hızlı güçlenmesini önlemek için adımlar attığını, döviz gelirlerini satma zorunluluğunu yüzde 40’a kadar düşürdüğünü hatırlattı. Ancak bu yolun devam ettirilmesinin zor olduğunu belirtti. Son olarak, rublenin ani güçlenme olasılığının düşük olduğunu, ancak volatilitenin arttığını ve bunun kısa vadede büyük kur dalgalanmalarına yol açabileceğini ekledi.